Пожарникарите протестираха срещу липса на пари и закриването на служби

Снимка: бТВ

Липсата на пари за службата и закриването на пожарникарски служби на ключови места в страната стана причина пожарникари да протестират в центъра на София.

Те настояват за увеличение на заплатите с поне 15%. Несъгласни са със заложените 55 млн. лв. в бюджета за МВР за догодина за заплати в сектора, което ще доведе до ръст на доходите им с недостатъчните 5 – 6 на сто. Искат и достойни условия на труд.

Именно остарелите и скъсани униформи и ниски заплати са основните причини за отлива от професията, казват огнеборците, цитирани от Нова телевизия. Следствие от това са и незаетите над 500 щата в сектора.

Членовете на синдикат "Огнеборец" в главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се събраха в събота в градинката на храма "Свети Седмочисленици" до Министерството на вътрешните работи.

Председателят на синдиката Венцислав Станков обясняви пред БНР, че за пожарникарите е крайно неудовлетворителен този проект на бюджет. “Нека да направим едно сравнение между това какъв финансов ресурс се отделя за следващата година за сектора "Сигурност и отбрана" – близо 100 милиона лева за възнаграждения, съставът в отбраната е към 24 000 военнослужещи, докато служителите в МВР са два пъти и половина повече. Настояваме пред министъра на финансите, внесли сме предложения още преди две седмици при изготвянето на бюджета, така че и днес също ще му внесем пак нашите искания. В крайна сметка държим бюджетът да бъде увеличен”, казва той, цитиран от БНР.

От синдикат "Огнеборец" предупреждават , че две от пожарните служби, които ще бъдат закрити, са в курортите Боровец и Пампорово.

Вътрешният министър Валентин Радев слезе при протестиращите, за да обсъдят заедно исканията им. До дни ще бъде свикан извънреден Съвет за социално партньорство в министерството, на който една от точките ще бъде именно исканията на пожарникарите.

 

Споделяне

Още от България