Пожизнен ТЕЛК ще се полага за близо 100 диагнози

Пожизнен ТЕЛК ще се полага за близо 100 диагнози

Хората с необратими увреждания вече няма да се явяват на всеки три години пред ТЕЛК за преосвидетелстване, предвиждат промени в наредба на МЗ, които министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представи във вторник пред Националния съвет за тристранно сътрудничество. Освен това се предвижда повече хора да имат право на пожизнено решение. По думите на Кацаров за близо 100 състояния и заболявания пациентите ще получават пожизнено решение.

Кацаров обясни, че от това облагодетелствани ще бъдат както самите пациенти с необратими увреждания, така и системата на ТЕЛК, която ще се разтовари, а също и бюджетът на НЗОК. "Слагаме край на един проблем, който се обсъжда от 10-15 години", заяви той.

"В проекта за изменение на наредбата се предвижда за над сто състояния и заболявания пациентите да получат пожизнено процент за нетрудоспособност и да не се налага да се явяват за преосвидетелстване на всеки три години. Освен тези, свързани със загуба на орган или с трансплантация, които ще останат пожизнени, се предвижда хората с онкологични заболявания пожизнено да получат степен на увреждане 50 на сто", каза министър Кацаров. По думите му, страдащите от генетични заболявания, каквато е муковисцидозата, също би трябвало да не се преосвидетелстват.

"Има и заболявания, които според медицинската наука са достигнали до степен, от която са необратими", посочи той и даде пример с усложнения в резултат на диабет тип 1.

Ако пациент с няколко заболявания и вече пожизнено решение за процент неработоспособност пожелае, ще може по всяко време да поиска преосвидетелстване за придружаващо заболяване, ако е в негов интерес.

Работодателските организации подкрепиха проекта за промени, но настояха за генерална реформа в системата на медицинската експертица. Синдикатите пък не одобриха проекта, защото са го получили късно и имало разминаване между законовите текстове и твърденията на Кацаров.

"Тази промяна ще реши проблема на хората с дефинитивни и необратими увреждания, но това не е дефинитивно и необратимо решение на проблемите на медицинската експертиза. Необходим е изцяло нов подход: сериозна реформа чрез изменение в закона, действащ парламент, както и воля от страна на хората, които управляват здравната, осигурителната и пенсионната система", каза Кацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?