"Позитано" 20 с последна дума по оспорени от ЕК промени в закона за конфликт на интереси

"Позитано" 20 с последна дума по оспорени от ЕК промени в закона за конфликт на интереси

Заради възраженията от Брюксел към промените в закона за конфликт на интереси, инициирани от БСП, ръководството на партията възнамерява да ги обсъди и оцени щателно, преди да бъдат внесени за окончателно гласуване в пленарна зала, научи Mediapool.

Под претекст, че докладът за второ четене е бил внесен едва предната вечер и депутатите нямали време да се запознаят с него, председателят на НС Георги Пирински отложи планираното за петък приемане на закона.

Макар че текстовете вече са одобрени от ресорната комисия по държавна администрация, последната дума ще има Изпълнителното бюро на БСП, казаха пред Mediapool депутати от левицата.

Те поясниха, че това е провокирано най-вече от критиките, отправени в неофициалното писмо на Брюксел, представено миналата сряда пред комисията по администрация от министъра по европейските въпроси Гергана Паси.

Генералният секретар на ЕК Катрин Дей посочва, че предприетите от БСП, ДПС и "Напред" промени в закона сериозно ограничат обхвата му и изразява съмнение към мотивите, че ревизията цели изчистване на "абсурдни недоразумения".

Именно такива бяха аргументите на съуправляващата НДСВ и на депутати от дясната опозиция да се противопоставят на промените, които блокираха прилагането на закона и това бе отчетено с безпокойство от страна на ЕК.

Въпреки критиките на Катрин Дей – неофициални, защото няма как да има официален коментар по неприет закон – парламентарната комисия одобри част от оспорваните текстове.

Поправките връщат отнетото със закона право на министрите, зам.-министрите и шефовете на дирекции да получават заплати за участието си в бордове на фирми, в които представляват държавата. Предложение в тази посока направи депутатът от БСП Румен Такоров, но се очаква партийното ръководство да спре текста.

Друга критикувана от Брюксел промяна гласи, че лицата на държавни и общински постове ще декларират само консултантските си договори, а не всички договори, от които биха се облагодетелствали.

"Предложението като че ли стеснява обхвата на закона отново. Предоставянето на консултантски услуги не е единственият вид дейност, която е несъвместима с позицията на лице, заемащо публична длъжност", посочва в писмото си Катрин Дей.

Относно друга промяна, внесена от работната група начело с Татяна Дончева, за въвеждането на термина "частен интерес" при изпълнение на служебните задължения, от ЕК смятат, че той може да "създаде трудности" при прилагането на закона. "На практика повечето решения в публичните институции са в нечий "частен интерес", пояснява Катрин Дей. Тя уточнява, че "доколкото ревизираният текст не определя кои решения трябва да бъдат избягвани, той може или да блокира работата на публичните институции или са бъде толкова неясен, че да изгуби търсеното въздействие".

Георги Пирински успокои в петък, че с поправките ще отпаднат санкциите за хората на публични длъжности, които не са подали в срок декларации, така че няма необходимост да се избързва с разглеждането на промените. Шефът на комисията по администрация Веселин Методиев (ДСБ) бе на същото мнение.

С приета в края на януари поправка срокът за подаване на декларациите вече бе удължен веднъж до 31 март. След забележките от Брюксел за блокиране на закона и обвиненията на НДСВ и опозицията, че БСП и ДПС целят забавяне на проверките до края на управленския мандат, социалистите решиха промените да бъдат приети максимално бързо от НС, което не се случи.

Не дадоха резултат и молбите на вицепремиера Меглена Плугчиева законът да види свят колкото се може по-скоро, тъй като още през януари, когато стартираха поправките, еврокомисари предупредиха, че без работещ закон за конфликт на интереси и съответните проверки на длъжностни лица България няма да получи достъп до структурните и Кохезионния фонд на ЕС.

Новите разпоредби обаче няма да влязат в сила на 31 март, когато изтича удълженият веднъж срок и ще се наложи да се даде нова отсрочка с още един месец.

Това означава, че проверката автоматично ще се отложи до края на юни, когато мандатът на настоящото правителство ще е изтекъл.

Споделяне

Още по темата

Още от България