САЩ, Великобритания и Франция с проекторезолюция, предвиждаща военна сила

Позициите на Запада и Русия за Сирия все повече се раздалечават, Асад благодари на Москва

Расмусен: Вариантът за военни действия трябва да остане на масата

Сергей Рябков и Уалид ал Муалем по време на срещата им в Дамаск (вдясно)

Позициите на Запада и Русия все повече се раздалечават след публикуването на доклада на инспекторите на ООН, който доказа, че в Сирия е било употребено химическо оръжие срещу цивилно население в относително голям мащаб, но избегна въпроса за отговорността.

 

Трите западни страни-членки на Съвета за сигурност подготвиха проекторелюция, допускаща употреба на сила в случай, че Дамаск не изпълни постигнатото между Москва и Вашингтон споразумение за сирийските химически оръжия.

 

Русия обаче отново не е съгласна с този подход, а официален руски представител обвини инспекторите на ООН, изготвили доклада, в предубеденост. Външният министър Сергей Лавров отново заяви, че "сирийската опозиция редовно прибягва до провокации, за да предизвика интервенция" и съобщи, че Дамаск е предоставил на Москва "материали, потвърждаващи провокационния характер".

 

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен от своя страна посочи, че вариантът за военни действия трябва да остане на масата. Той коментира, че именно "правдоподобната заплаха за военни действия" е дала шанс на дипломацията за премахване на сирийските химически оръжия.

 

Генералният секретар на НАТО добави, че Съветът за сигурност на ООН трябва бързо да приеме "твърда резолюция", за да гарантира бързото, сигурно и проверимо премахване на сирийските химически оръжия, според наскоро постигнатото споразумение между САЩ и Русия.

 

Нов опит да се прокара резолюция в Съвета за сигурност

 

САЩ, Великобритания и Франция представиха късно вечерта във вторник в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция в подкрепа на плана за предаване на сирийския химически арсенал под международен контрол. След продължилото по-малко от час заседание на постоянните членове на Съвета (САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай) обаче страните не успяха да решат всички разногласия и решиха да продължат консултациите си, съобщил дипломатически източник, цитиран от Франс прес.

 

Париж, Лондон и Вашингтон настояват в резолюцията да залегне заплаха за употреба на сила, ако сирийското правителство не изпълни стриктно постигнатото през уикенда в Женева споразумение за ликвидиране на химическия си арсенал. Русия обаче е против прибягване до сила при никакви обстоятелства и не е съгласна в текста да има позоваване на член Седми от Устава на ООН, който предвижда военна операция, за да бъде принудена страна членка да изпълни решение на Съвета за сигурност.

 

Текстът, представен от западните страни, предвижда също да бъде сезиран Международният наказателен съд да накаже виновниците за извършването на военни престъпления в Сирия, срещу което Москва също възразява. Според дипломати руската позиция не се е променила с нищо на вчерашните консултации.

 

Преди това генералният секретар на ООн Бан Ки-мун настоя резолюцията на Света за сигурност да има задължителен характер и да гарантира, че сирийското химическо оръжие ще бъде ликвидирано съгласно договореностите, постигнати в Женева между външните министри на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери.

 

Вашингтон критикува руския външен министър

 

Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви в понеделник, че САЩ ще настояват в резолюцията да се предвидят достатъчно сурови мерки срещу властите в Сирия, ако не изпълнят ангажиментите си. След това САЩ разкритикуваха остро руския външен министър Сергей Лавров за изявлението му, че химическото нападение в Сирия на 21 август не е било дело на режима в Дамаск, а "провокация". Говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки заяви, че твърдението на Сергей Лавров не само е в пълно противоречие с мнението на международната общност, но и в противоречие с фактите.

 

Тя припомни, че докладът на оръжейните инспектори на ООН, който бе оповестен в понеделник, потвърждава безапелационно, че химически оръжия, включително боен газ зарин, са били използвани в Сирия. Говорителката каза също, че американски разузнавателни данни потвърждават вината на режима на Асад за атаката от 21 август, при която загинаха 1429 души. Все пак в отговор на въпрос тя заяви, че САЩ смятат за напълно реалистично сирийският химически арсенал да бъде унищожен до средата на 2014 г., както предвижда споразумението.

 

Москва: Изводите на инспекторите са предубедени и едностранни

 

Русия е "меко казано, разочарована" от "политизираните, предубедени и едностранни" изводи на инспекторите от ООН, работили в Сирия, заяви пред РИА Новости в сряда заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Според него подобен подход е проявил и секретариатът на ООН.

 

Инспекторите "избирателно и непълно, без да вземат предвид обстоятелствата, многократно сочени от нас, подготвиха доклада си, без да съберат материали по трите други случая, за което настоятелно ги приканваше сирийската страна и ги приканвахме ние", каза представителят на Москва.

 

По телефона пред ИТАР-ТАСС пък Рябков, който е на посещение в Сирия за консултации, казал, че Русия е започнала да изследва "допълнителни материали, получени от Дамаск и сочещи според сирийските власти, че въстаниците са замесени в химическата атака от 21 август".

 

"Съответните материали бяха предоставени на руската страна. С думите, че представляват доказателства, според които въоръжените бойци са замесени в химическата атака", казал Рябков. Материалите са предоставени на руски експерти, посочи той. "Засега не можем да правим изводи, но с оглед съответните изводи, които направихме за инцидента от 19 март (тогава Дамаск обвини бунтовниците, че са използвали химическо оръжие - б.р.), сме склонни да се отнесем твърде сериозно към материалите на сирийската страна, според които въоръжените бойци са замесени в химическата атака от 21 август", изтъкна руският дипломат, който в Дамаск разговаря с президента Башар Асад.

 

При все че Конвенцията за забрана на химическите оръжия още не е влязла в сила за Сирия, Дамаск е готов да изпълнява своите ангажименти и предсрочно, отбеляза руският заместник-министър.

 

Конвенцията от 1993 г. ще влезе в сила на 14 октомври за Сирия, съобщи в комюнике Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). На 14 септември сирийският режим официално прие да се присъедини към конвенцията и да приложи споразумението между САЩ и Русия за унищожаване на химическите оръжия в Сирия.

 

Русия и Сирия обсъждат този "доста труден технически и юридически въпрос", като "анализират ситуацията" въз основа на предпоставката, че ОЗХО трябва да играе ключова роля. Съветът за сигурност на ООН се очаква "да подкрепи усилията, да предостави подкрепа от гледище на сигурност, от гледище на логистика", добави Рябков.

 

Москва приканва западните партньори да не спекулират със сирийските теми и да не създават пречки за дейността в рамките на руско-американските договорености, посочи руският дипломат.

 

Сирийският президент Башар Асад от своя страна благодари на Русия за подкрепата ѝ към Сирия, която по думите му "е подложена на яростна атака", съобщи сирийската държавна телевизия.

 

Асад посочи, че позицията на Русия, която е против заплахата за употреба на сила срещу Сирия, ако тя не се откаже от химическите си оръжия, може да допринесе за създаването на "ново съотношение на силите".

 

"По време на срещата президентът Асад изрази благодарността си към Русия за позицията ѝ на подкрепа към Сирия срещу яростната атака, на която е подложена и срещу тероризма, поддържан от западните, регионалните и арабските страни", съобщи телевизията.

 

"Руската позиция по кризата поражда надеждата за установяване на ново съотношение на силите на световната арена", добавил Асад.

 

Обама търси подкрепата на Конгреса за плана за сирийските химически оръжия

 

Същевременно държавният секретар на САЩ Джон Кери уведоми Конгреса, че САЩ ще следят отблизо всяка стъпка от плана за унищожаване на химическите оръжия на Сирия, като ще оставят в сила заплахата от военна операция срещу режима на Башар Асад. На среща при закрити врата Кери информира сенатската комисия по външните отношения за стратегията по химическите оръжия, която договори с Русия в Женева. Един от помощниците на Кери, Уенди Шърман, разговаря по телефона с членове на комисията по външните работи на Камарата на представителите.

 

"Кери каза, че ключовата дума е не "доверявай се, а проверявай", обобщи сенаторът Дик Дърбън посланието на държавния секретар на срещата. "Мисля, че това отразява факта, че става дума за гражданска война, което прави изключително трудно задачата, и че си имаме работа с проблемни съюзници. Това е доста обезсърчително, но ако успеем, ще бъде добре за света, ще направим света по-безопасен", допълни сенаторът.

 

Председателят на сенатската комисия по външните отношения Боб Менендес каза, че сенаторите настояват за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да направи плана изпълним в идните месеци.

 

"Държавният секретар Кери ясно посочи, че заедно с руснаците ще положим усилия планът да се изпълни и че Асад също е готов да участва", заяви сенаторът Крис Мърфи от Кънектикът, който е против военна операция срещу Сирия.

 

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл изрази скептицизъм, че е възможно да бъдат премахнати химически оръжия по време на гражданска война. "Скептичен съм, че този план ще доведе до резултати и по-скоро прилича на гаранция за оставането на Асад на власт. Аз си спомням, че преди две години позицията на администрацията беше смяна на режима", каза Макконъл.

 

Президентът на САЩ не може да си представи войната да отшуми с Асад на власт

 

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че в крайна сметка ще се стигне до необходимостта от политически преход в Сирия, при който президентът Башар Асад да се откаже от властта след сделката за поставянето под международен контрол на сирийските химически оръжия, предаде Ройтерс.

 

"Трудно е да си представим, че сирийската гражданска война ще отшуми и Асад все още ще е на власт", каза Обама в интервю за испаноезичния канал Телемундо.

 

Обама, който си навлече критики от някои заради сделката за сирийските химически оръжия, каза, че целта му все още е Асад да се махне от властта, но по начин, който ще предпази религиозните малцинства и няма да допусне ислямистите да спечелят терен в страната.

 

"Но нещата трябва да стават стъпка по стъпка. Първата стъпка е да се справим с химическите оръжия", посочи Обама.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?