Позициите се втвърдяват, протестът не спира

Учителските синдикати са категорични в искането си за 648 лв. средна заплата в образованието, включително и на непедагогическия персонал. Според тях сега не е моментът за съкращения или реформи, макар че учителите искали такива, но те нямало как да влязат в стачното споразумение. В неделя синдикатите се срещнаха за кратко и безрезултатно с министъра на образованието Даниел Вълчев. Стачката продължава и в понеделник, когато ще има нови преговори, докато парламентът обсъжда внесения от опозицията вот на недоверие към кабинета за кризата в образованието и учителската стачка.

Седмица преди местните избори премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев демонстрира още по-ясно, че няма намерение да отстъпи. Преди дни той обяви споразумение с трите синдиката за 650 учителска заплата от 1 юли догодина. След това обаче синдикалните централи отрекоха да са давали такова съгласие и спуснаха на подразделенията си в страната проект, според който заплатата на учителите да стане 720 лв., а на непедагогическия персонал около 420 лева. Това прави 650 лв. брутна работна заплата за целия образователен сектор.

Ако синдикатите продължават с такова поведение, никак не е изключено правителството да преразгледа своята оферта не към увеличение, а към намаление, предупреди в събота Станишев. Той каза още, че кандидат-кметовете плащат на протестиращите педагози, за да не се карат с тях, а когато такава стачка с максималистични искания от 100% увеличение на заплатите се води по време на политическа кампания, няма начин в нея да няма политически елемент. Сергей Станишев смята, че няма опасност от нулева учебна година, защото искащите не по-малко от 100% увеличение били малцинство сред учителите, но понеже са най-активни в протеста, създават впечатление, че това е цялото учителско съсловие.

И Доган откри “провокатори”

“Провокатори в учителската стачка си поставят за цел да провокират протестите и те да излязат от рамките на синидикализма”, заяви в неделя лидерът на ДПС Ахмед Доган. Той открои като друга “провокативна цел”

да се изкриви вотът на местните избори. “Има информация, че в действителност някой ги стимулира към политизиране на действията им,” каза Доган по време на посещението си в Сливен.

“Време е този въпрос да получи някакво конкретно решение и то в контекста на исканията, които имат в рамките на възможностите на държавата, без политизиране,” допълни той.

Реформите няма как да бъдат разписани в споразумението

Съпредседателят на Единния национален стачен комитет Живка Желязкова съобщи в неделя следобед, че стачката продължава, тъй като преговори няма.

“Учителите искат реформи, искат да влязат в училище и да учат учениците, но тези реформи не могат да се случат за няколко дена и да бъдат разписани в едно стачно споразумение, а 15 и повече години тези реформи да не се случват. Във форсмажорни обстоятелства, в стачно споразумение трудно могат да се разпишат всички необходими реформи в образованието. Но колегите са за реформи и от всички текстове в споразумението това е видно”, заяви Желязкова

Управляващите забравят, че в момента учебната година е по средата и е невъзможно да се осъществят съкращения, каза зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров.

Говорителят на Единният стачен комитет на протестиращите учители Николай Николов заяви пред БНР: “В хода на стачката според законите на България не може да има промяна на стачно искане...В стачното искане ясно и категорично е поставено условие – целият сектор – педагогически и непедагогически персонал”.

Живка Желязкова съобщи, че 80% от училищния персонал в страната дава мандат на синдикатите да преговарят с управляващите по следните искания: поетапно увеличение на работната заплата с 20% от 1 октомври, 1 януари 2008 г. и 1 юли 2008 г. и за средна брутна работна заплата в сектора на образованието в размер на 650 лева. Не се подкрепя предложението на премиера Станишев за 650 учителска заплата.

Вълчев: За нас акцентът е смяна на финансовия модел

Министър Даниел Вълчев заяви в неделя, че МОН е предложило проектоспоразумение към синдикатите още отпреди 10 дена и акцентът е преди всичко върху необходимостта от смяна на финансовия модел в системата на образованието.

В това предложение беше определена 650 лева средна брутна работна заплата за учителите, а не за целия сектор. По думите на министъра преговорите продължават докато този проект бъде финализиран.

Родителска асоциация разгневи синдикатите

В неделя синдикатите контраатакуваха председателя на Асоциацията за родителска активност Вяра Лазарова, която възнамерява да заведе дела в Страсбург и Хага срещу синдикалните лидери. За Лазарова бе казано, че  е получила общо над 1300 лева за три обучителни семинара на класни ръководители през юли и септември. Парите били осигурени от бюджетите на основно училище "Иван Рилски" и от природоматемиатическата гимназия в Кюстендил. Синдикатите показаха писма от двете училища и запитаха има ли право Лазарова да говори за "моралността на частните уроци", щом като обучител на учители е прибирала по 53 лева за час.

В същото време Асоциацията за родителска активност потвърдиха, че ако в понеделник децата не бъдат в клас, делата за нарушено право на образование ще бъдат заведени срещу лидерите на протеста.

Инициативен комитет “Самосъзнание” съобщи, че също ще заведе съдебни искове в Страсбург и Хага заради учителската стачка, ако учениците не се върнат в училище до 24 октомври. Искът обаче ще е срещу премиера и министрите на финансите и на образованието. Тримата, според комитета, грубо нарушават правото на децата в България на образование, което по конституция е задължително.

Безпомощността на правителството да се справи с учителската стачка, неспособността му да преговаря и самото разрастване на конфликта ни кара да поискаме вот на недоверие, коментира в неделя пред бТВ лидерът на ДСБ Иван Костов. “В такава ситуация ние не можем да търсим отговорност от никого друг, освен от кабинета. Ако не поискаме този вот, това означава, че трябва да се примирим децата да не ходят на училище”, допълни той.

Лидерът на ДСБ каза още, че това е най-голямата професионална стачка в историята на България и е първата на интелигентни хора, затова според него премиерът е унижил учителите като е казал, че може да се намалят заплатите им. “Има 3.5 млрд. бюджетен излишък и не е морално да се казва, че няма финансови инструменти, за да се излезе от кризата”, заяви още бившият премиер Костов.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?