PR-ът на Ватикана подаде оставка по искане на папата след скандал с писмо

Папа Франциск и Дарио Вигано през 2017 г.

Завеждащият връзките с обществеността във Ватикана, монсиньор Дарио Вигано, който се забърка в скандал заради писмо, подаде оставка, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Ватикана.

В краткото изявление се посочва, че папа Франциск е приел оставката на Вигано. Източник от Светия престол обаче заяви, че на италианския прелат е било казано да си я подаде, което означава, че той е бил уволнен, отбелязва Ройтерс.

55-годишният Вигано, официално префект на Секретариата за връзките с обществеността, бе подложен на остри критики за това, че е заличил част от снимка на писмо от бившия папа Бенедикт и седмица преди в събота да публикува целия текст на документа, го е цитирал избирателно.

Този епизод хвърля сянка върху Ватикана и представлява пиар фиаско, в частност защото по-рано тази година папата написа документ за опасността от "фалшивите новини", отбелязва Ройтерс.

Писмото трябвало да остане поверително, но на 12 март Вигано чел избрани от него пасажи по време на презентацията на издадена от Ватикана поредица от 11 книги за теологията на папа Франциск.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?