Прага: Справянето с епидемията от коронавирус е невъзможно, без да се навреди на икономиката

Здравният министър Роман Примула

Справянето с епидемията от коронавирус е невъзможно, без да се навреди на икономиката и социалния живот на чешкото общество. Това заяви здравният министър Роман Примула в извънредно телевизионно обръщение.

"Икономиката работи само когато епидемията е под контрол, болниците не са пълни с пациенти, а гражданите не се затварят по домовете си от страх да не се заразят", заяви той.

По думите му епидемиологичната ситуация в Чехия бързо се влошава. В близките седмици се очаква увеличение на броя на хоспитализациите, тежко болните и смъртните случаи.

В Чехия се въвежда забрана за събиране на повече от шест души. Училищата се затварят. Университетите преминават към дистанционно обучение.

От днес до 3 ноември ресторантите, баровете, кафенетата и другите заведения за обществено хранене, както и клубовете, ще бъдат затворени.

Вече ще трябва да се носят маски на спирките на градския транспорт. Досега те трябваше да се използват само в обществени сгради и в обществения транспорт.

В чешките болници броят на леглата, предназначени за пациенти с изразени признаци на заболяване, причинено от коронавирус, ще се увеличи до 10 хиляди.

Споделяне

Още от Коронавирус