Прагът за първокласни инвестиции пада на 20 млн. лв.

Праговете за инвеститорски сертификати клас "А" стават 20 млн. лв., а за клас "Б" - 10 млн. лв., съобщи в парламента в петък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Значителното падане на досегашните прагове е заложено в поправки на правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите.

В момента първокласен сертификат се дава за вложения над 35 млн. лв., а второкласен – над 10 млн. лв.

Корекциите ще се обсъдят с бизнеса, академичната общност, общините и областите, като до десет дни започва съгласувателната процедура, допълни Трайков.

Той анонсира промените още в началото на седмицата, отбелязвайки, че за да получат документ, облекчаващ административните процедури, инвеститорите вече ще имат по-сериозни ангажименти за заетост.

При големи обекти с национално или регионално значение ще се допускат и по-гъвкави критерии за заетост, каза министърът.

Запазва се право на придобиване на собственост върху общински или държавни имоти без търг или конкурс по данъчна оценка. Общини, области, академични организации и инвеститори за приоритетни проекти няма да заплащат такса при при промяна на предназначението на земята, допълни Трайков.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?