Прагът за регистрация по ДДС може да стане 100 000 лв. още тази година

Прагът за регистрация по ДДС може да стане 100 000 лв. още тази година

Министерството на икономиката е получила подкрепата на Реформаторския блок за вдигане на прага за регистрация по ДДС, за фирмите, които сега са длъжни да направят това, когато достигнат 50 хил. лв. оборот за предходните 12 календарни месеца. Ако и финансовото министерство се съгласи вече това да става при достигане на 100 хил. лв. постъпления, промяната може да стане факт до края на 2015 г., каза икономическият министър Божидар Лукарски във Варна.

Предишните намерения на Лукарски бяха прагът да се вдигне на 200 хил. лв., каквато възможност допуска европейската законодателство, но явно финансовото министерство не се е съгласило на толкова много средства, които ще останат извън обхвата на Закона за данъка върху добавената стойност.

Вдигането на прага за регистрация ще "осветли" голяма част от оборотите на малкия и средния бизнес, отново защити тезата си Лукарски и допълни, че  много от предприемачите също подкрепят искането за повишаване на прага за регистрация по ДДС.. Все още обаче има разминавания по въпроса с ведомството на Владислав Горанов.

Икономическият министър се срещна във Варна с представители на местния бизнес, пред които отчете, че ведомството му "е забравило съществуването на морския бизнес в страната. Лукарски пое ангажимент да рекламира активно индустриалната зона във Варна, за да бъдат привлечени нови инвеститори.

Споделяне

Още от Бизнес