Прахът на Божидар Димитров бе разпръснат над Созополския залив

Археологическият музей и улица в града ще носят неговото име

Прахът на Божидар Димитров бе разпръснат над Созополския залив

Близки, приятели и съграждани на историка проф. Божидар Димитров участваха в ритуала по разпръсване на праха му в Созополския залив в близост до острова Свети Иван.

Близките му се качиха тази сутрин на борда на кораба "Big Baba" от рибарското пристанище в родния му Созопол, за да станат част от ритуала, с който бе изпратен в последния му път.

Така волята на професора част от праха му да бъде разпръсната в морето край Созопол днес бе изпълнена – точно един месец след смъртта му.

Волята на професора е била той да бъде кремиран, като част от праха му бъде разпръсната над Македония, на която той посвети голяма част от живота си; друга част - в морето край Созопол и останалата - поставена в гроба на майка му в градските гробища на Созопол.

По време на редовното заседание на Общинския съвет на Созопол ще бъде гласувано и именуването на Археологическия музей и на улица в Созопол на името на Божидар Димитров.
Тя е по предложение на директора на Общинския културен институт "Музеен център" Димитър Недев.

В мотивите си той посочва неоценимия принос на Димитров за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Созопол.

Освен Археологическия музей, докладната на кмета Панайот Рейзи е допълнена с предложението името на Божидар Димитров да носи улица в стария град на Созопол.


Предложената улица се намира в Стария град, пресечка свързваща улиците “Аполония“ и “Кирил и Методий“ и на нея се намира музея „Старинен Созопол“, т.н. бивща данъчна служба.  

Споделяне

Още от България