Прахът на художника Никола Манев ще бъде положен в Чирпан на 9 септември

В двора на галерията в Чипран, носеща неговото име, ще бъде положен прахът на Никола Манов

Урната с праха на известния български художник Никола Манев, който над четири десетилетия живя и твори в Париж, ще бъде положена за поклонение на 9 септември в галерията, която носи неговото име в Чирпан. Това съобщиха от пресцентъра на общината в четвъртък, цитиран от БТА.

Датата е избрана от неговите наследници. Ритуалът ще започне в 9 часа сутринта и ще продължи до 14.00 часа. Веднага след това урната с праха на Никола Манев ще бъде положена в двора на Художествената галерия в Чирпан, носеща неговото име.

Така ще бъде изпълнено последното желание на твореца неговият последен дом да стане Чирпан, градът от незабравимото му детство, чийто почетен гражданин Манев става през 1998 година.

Галерията беше създадена във възрожденска къща, строена през 1867 година, която Манев купи през 2000 година и дари на общината, за да я превърне в галерия. При откриването ѝ художникът дари 20 от най-известните си картини и постави началото на есенен фестивал, който нарече "Обичам те, Чирпане".

Никола Манев си отиде от този свят на 78 години, два дни преди рождения си ден - 28 август, от масивен мозъчен инсулт в парижка клиника.

Споделяне

Още от Общество