Прахът на Стивън Хокинг бе положен между Нютон и Дарвин

Радиосигнал с негова реч бе изстрелян към черна дупка

Прахът на астрофизика Стивън Хокинг бе положен в Уестминстърското абатство в Лондон с церемония в петък, в която почит към легендарния учен отдадоха уважавани учени, политици, знаменитости и обикновени хора, съобщиха световните информационни агенции. Върху надгробната плоча, както той бе поискал, е изписана формулата на черните дупки, развита от него заедно с израелския физик Якоб Бекенщайн.

Точно в момента, в който прахът на Хокинг бе положен между гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин, радиосигнал с неговия глас, на фона на музика на Вангелис, беше изпратен в космоса от параболична антена в Испания. Той е насочен към най-близката до Земята черна дупка 1А 0620-00, която е на 3500 светлинни години.

В церемонията се включиха Нобеловият лауреат от 2017 г. Кип Торн, който е работил със Стивън Хокинг и астрономът Мартин Рийс. Освен тях почит отдаде и актьорът Бенедикт Къмбърбач, превъплътил се в образа на астрофизика в телевизионния филм на ББС.

Сред присъстващите бяха музикантите Нийл Роджърс и Брайън Кокс, който също така е и физик, и политикът Джереми Корбин.

Изказващите се изтъкнаха не само приноса му в науката, но и чувството му за хумор, както и волята му да се бори с нелечимото заболяване амиотрофична латерална склероза и да се превърне в символ за постигането на желанията.

Около 1000 души, определени с лотария сред 25 000 кандидати от 100 държави, също присъстваха на церемонията.

"Много сме признателни на Уестминстърското абатство, че ни отреди привилегията да почетем изключителния живот на нашия баща, и че му предостави толкова забележителен последен дом" - казаха трите деца на Стивън Хокинг - Люси, Робърт и Тим.

В церемонията участваше и първата съпруга на Хокинг – Джейн.

Погребение в Уестминстърското абатство е изключителна чест. Учен не е погребван там от 1940 г., когато така е отдадена почит на откривателя на електроните Джоузеф Джон Томпсън.

Стивън Хокинг беше един от най-големите експерти по гравитация и черни дупки. През 1979 г. той беше избран за Лукасов професор по математика в Кембриджкия университет. Тази длъжност е заемал и Исак Нютон.

Изстреляният в космоса радиосигнал съдържа думите на Хокинг, взети от негова реч, в която призовава хората "да работят заедно, за да спасят планетата".

Европейската космическа агенция се ангажира с техническото изпълнение на идеята по молба на семейството на Стивън Хокинг и фондацията на негово име.

Черната дупка 1А 0620-00, към която бе насочен радиосигналът, е открита през 1975 г. Тя е на 3500 светлинни години от Земята. Когато сигналът достигне до нея, ще бъде "много, много слаб".

Дъщерята на професор Хокинг Люси каза, че посланието е красив символичен жест, чрез който се осъществява връзка между присъствието на баща ѝ на планетата Земя, желанието му да полети в Космоса и изследванията му на Вселената.

"Това е послание на мира и надеждата, на единството и необходимостта да живеем заедно на тази планета", каза тя.

В записа гръцкият композитор Вангелис е включил синтезирания глас на Стивън Хокинг в свое ново произведение. Той продължава малко повече от шест минути, от които половината са изпълнени от гласа на учения. Записът е кодиран в стандартен формат в бинарни данни.

Стивън Хокинг почина на 14 март на 76-годишна възраст в дома си. Редица знаменитости и местни хора се стекоха на опелото му на 31 март в църква в Кембридж.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?