"Прахоброячи" заработиха в Стара Загора

"Прахоброячи" заработиха в Стара Загора

В Стара Загора официално бе даден старт на пилотен иновативен проект за независимо наблюдение на качеството на атмосферния въздух - “Прахоброячи“. За да привлекат вниманието на хората към проблема с лошото качество на въздуха, „Грийнпийс“-България създадоха устройство, който позволява на потребителите да измерват нивата на прах и фини прахови частици в районите, в които живеят. Първите 25 пилотни комплекта бяха раздадени на 25 доброволци в град Стара Загора и региона, които след кратко обучение сглобиха и поставиха станциите на открито пространство в домовете си.

“Грийнпийс“-България от години следи темата за чистотата на атмосферния въздух в страната ни. Особено в местата, които са в близост до въглищната индустрия. Проектът има за цел да намери пресечната точка между иновативните технологии и гражданската активност.

“Прахоброячите“ са лесни за сглобяване и инсталиране устройства, тип "направи си сам“, които позволяват на всеки потребител да измерва стойностите на прах в близост до тяхното жилище.
 
Основните елементи на комплекта са платка, сензор зa прахови частици, микроконтролер, Wi-Fi модул, вентилатор, батерия, кабели и конектори и защитна кутия. Елементите работят посредством open-source код.
 
След като бъде сглобен и инсталиран, “Прахоброячът“ се регистрира към Wi-Fi мрежата и започва да предава данните, които събира. Устройството ще се включва на всеки час, за да замерва качеството на атмосферния въздух в околността. Веднъж на ден събраните данни ще се предават чрез Wi-Fi модула към специален сървър, където ще се съхранява данните. Данните се визуализират и са достъпни на специално направената за целта графика.

Споделяне

Още от България