Практиката със спиране на поръчки от премиера е необходима, но опасна

Това трябва да се превърне в рутинен ангажимент на самите администрации, каза Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев, БГНЕС

Режимът на ръчно управление на обществените поръчки от страна на министър-председателя е безспорно необходима практика, но това трябва да стане рутинен ангажимент на администрацията по министерствата, коментира вицепремиерът Томислав Дончев в неделя пред БНР.

Правителството не спира обществени поръчки заради недостиг на средства в държавата, каза той и уточни, че в началото на годината приходите в хазната дори са по-високи спрямо заложените в бюджета.


"Нито една от спрените обществени поръчки някой си е позволявал да коментира полезността и нуждата от това, което трябва да се достави, изгради и т.н. Проблемът е друг – ако по отношение на всяка една от процедурите витаят каквито и да е било съмнения с различна степен на обоснованост, може би не е работа на администрацията да реагира, но пък е работа на политическото ръководство да даде адекватна реакция на подобни възникнали съмнения", заяви вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете.

Новият курс на премиера за стопиране на обществени поръчки започна с разпореждането му за прекратяване на търг за магистрала "Хемус", спечелен от фирми, свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев, заради "витаещи съмнения". Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" мотивира спирането на поръчката с невъзможност да се осигурят европейски средства за проекта. В последния месец различни министерства прекратиха поръчки за над 1.7 млрд. лева.

За всяка една от спрените обществени поръчки има техническо и формално основание да бъде спряна, заяви Томислав Дончев.


"Това не е нито първият, нито някакъв уникален случай със спиране на обществени поръчки. Обществени поръчки са спирани и преди това. В тази конкретна ситуацията спирането се обагри много политически и се натовари емоционално, по причина, че задача за част от големите поръчки, около които имаше съмнения, беше дадена от министър-председателя.
Тази практика, която се използва в момента, е безспорно необходима, но наред с това е и опасна, доколкото натоварва политическото ръководство с едни свръхочаквания. Утре на някой няма да му хареса някаква процедура по някакви негови съображения, и ще има натиск към съответния министър или към ръководител на дадено ведомство или към министър-председателя да спре поръчката и затова подобна практика е до голяма степен необичайна.
Именно по тази причина това, което правя аз в момента, това, което беше направено на ръчен режим на режим на механично управление от министър-председателя и министрите, да се превърне в рутинен ангажимент на самите администрации, които в крайна сметка е редно да го правят. Когато има нещо нередно – да реагират", посочи вицепремиерът.


"Фокусът на усилията ни е да открием грешките не когато са се случили, а преди да се случат, защото тогава няма щета. Освен това дисциплиниращият ефект е много по-силен", заключи той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?