Праматарски плаши СДС, че ще се отцепи от дясната парламентарна група

Не е изключено в рамките на този парламент да бъде сформирана нова парламентарна група, която да включи депутатите от Демократическата партия (ДП), БЗНС-Народен съюз и депутати извън СДС, които биха се припознали като "гергьовци", каза днес лидерът на ДП Александър Праматарски. В момента Демократическата партия и БЗНС са част от Парламентарния съюз ОДС, заедно със СДС.

Праматарски обяви това на пресконференция в парламента, на която беше представен проектът за Ззкон за София от коалиция ""Гергьовден" - БЗНС-НС - Демократическа партия", сформирана за местните избори. Той обясни, че законопроектът се внася от отделни народни представители поради липса на парламентарна група, която да застане зад него. Именно това му давало основание да допуска създаването на нова група.

В момента коалиция БЗНС-НС и ДП има седем народни представители /двама от Демократическата партия и петима от БЗНС- Народен съюз/, каза председателят на Демократическата партия. За сформирането на парламентарна група са нужни 10 депутати. Като евентуални партньори той посочи настоящи народни представители, които се определят като "гергьовци", без да ги уточнява.

Става дума за около 7 души в Народното събрание, които се определят като "гергьовци", обясни лидерът на "Гергьовден" и кандидат-кмет за столицата Любен Дилов-син. Според него обаче, стои въпросът дали включването им в нова парламентарна група няма да промени вота на избирателите.

На същия брифинг обаче, лидерът на БЗНС-НС Анастасия Мозер заяви, че обща парламентарна група на коалиция ""Гергьовден" - БЗНС-НС - Демократическа партия" е възможна, но в рамките на следващ парламент.

Зам.-председателят на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова също отрече да е обсъждано отделянето на депутатите от ОДС. Тя е разговаряла с главния секретар на БЗНС-Народен съюз и Анастасия Мозер я е уверила, че няма намерение да излиза от ПС на ОДС и за първи път чува за това.

Запитан от мediapool.bg дали ако БЗНС-НС откаже да напусне ОДС, Демократическата партия би излязла сама, Праматарски умекоти изявлението си с думите, че ставало въпрос само за възможност и че това е предмет на разговори.

В същото време, в кулоарите на парламента депутатът от партията на Мозер Борислав Китов заяви, че новата парламентарна група ще се сформира с цел народните представители от БЗНС-Народен съюз и Демократическата партия да са парламентарно представена политическа сила на следващите редовни или извънредни парламентарни избори. В момента, според определението в Закона за местните избори, БЗНС-НС и Демократическата партия са парламентарно представени като коалиции и нямат право на представители в общинските избирателни комисии, уточни Китов. Той добави още, че идеята за образуване на нова парламентарна група е била обсъдена с независимия депутат Осман Октай, с депутати от НДСВ и с други депутати, споделящи ценностите на БЗНС-НС и Демократическата партия. Китов бе категоричен, че в новата група няма да участват Емил Кошлуков и Евгений Бакърджиев.

Независимите депутати Осман Октай и Елка Анастасова, която напусна ПГ на НДСВ, както и лидерът на Движение за национално възраждане "Оборище" Тошо Пейков отрекоха да се водили разговори по темата.

Според Октай в периода преди и след местните избори има реални условия за се образуването на нова парламентарна група, която да е с политически принципен облик. "Когато се прави нещо подобно, то трябва да има определени политически принципи, за да може структурата да има бъдеще", добави независимият депутат.

"Оборище" и Партията на българските жени ще останат в групата на НДСВ, защото те са мандатоносители и всъщност са самата група, бе коментарът на Тошо Пейков. По думите му при приемането на промените в Закона за местните избори малките партии, които са били засегнати, са обсъдили как могат да защитят правата и интересите си. Тогава са се разглеждали няколко варианта, като някои от организациите са изразили желание за създаване на нова парламентарна група, обясни Пейков. Това обаче не е актуално сега, допълни той.

По повод твърдението на Китов, Екатерина Михайлова от СДС заяви: "Доколкото знам, г-жа Мозер е главният секретар на БЗНС-Народен съюз. Такива неща засега не съм чула официално от хората, които са оторизирани да изразяват политическата воля на БЗНС-Народен съюз".

Борислав Китов отдавна е един от най-настоятелните застъпници на идеята земеделците да сформират собствена парламентарна група. Сега седемте депутати от БЗНС-НС и ДП са част от Парламентарния съюз ОДС. Пред образуването на нова парламентарна група, доминирана от земеделците обаче, има едно условие - според клауза от споразумение между СДС и БЗНС-НС, оранжевите могат да приобщят към нова ПГ само депутати, които споделят отношението към предходното правителство на ОДС, в което участваха и представители на земеделците.

Ако коалиционните партньори на СДС излязат от парламентарния съюз ОДС, групата на СДС ще намалее до 42-ма депутати и ще стане по-малка от тази на левицата, която има 48 народни представители.

За момента имената на седмината депутати, които по думите на Дилов-син биха се припознали като "гергьовци", са мистерия. Според народни представители от НДСВ, сред тях няма такива.

Споделяне
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?