"Прашен дявол" смути авиофеста край Плевен

"Прашен дявол" вдигна във въздуха делтапланер на няколко метра височина и го удари в земята по време на неделния фестивал на леката авиация "Криле за всички" край Плевен. Няма пострадали, заяви пред БТА Илиян Иванов, председател на
авиационното сдружение "Криле" - организатор на форума, събрал рекорден брой участници на летателната площадка "Бохот".

"Прашен дявол" се появява при неустойчива атмосфера и топло време, когато се образуват мощни въздушни потоци, и при "откъсването" им от земята става завихряне като торнадо, поясни Иванов. Тристакилограмовата машина е била оставена без надзор по вина на пилота, допълни той.

Авиофестът тази година събра повече от 30 пилоти - от страната участваха екипите на 18 леки самолета, 15 мотоделтапланера, осем мотопарапланера, два топловъздушни балона и един вертолет. Изпълнени бяха близо 400 полета от двете полоси на площадката. Повече от 200 граждани летяха по собствено желание с леки и свръхлеки апарати. С пет машини, с инструктори, бяха извършени десетки парашутни скокове от височина три хиляди метра.

Материалната база на летателната площадка "Бохот" разполага с единствения в страната хангар със сертификат за ремонти и техническо оборудване на леки и свръхлеки летателни апарати, поясни за БТА председателят на сдружението "Криле". По думите му тук в близко време ще бъде създаден център за парашутизъм и за подготовка на пилоти за леки и свръхлеки самолети, както и на мотоделтапланеристи. 

Споделяне

Още от