Пръстовият идентификатор за болници и аптеки се въвежда от юни

От април е осигурено финансиране за допълнителни 230 хил. профилактични прегледа за деца

Пръстовият идентификатор за болници и аптеки се въвежда от юни

Според разчетите на НЗОК, през юни трябва да бъде завършен тестовият период и да започне навлизането на пръстовия идентификатор, който ще служи за посещения при личния лекар, в болници или в аптеки. Това съобщи здравният министър Петър Москов в неделя пред БНР. Той уточни, че плановете са през тази година системата да заработи в болниците и аптеките.


"Пръстовият идентификатор и битката с него, разказвана през турски фирми и свободата на личността, е битка за това да не ни бъде дадена възможност като пациенти да контролираме начина, по който се харчат нашите пари. Това е оръжие, което пациентът получава", каза д-р Москов.

Две компании участват в търга за изработването на идентификатора - "Консорциум Стемо Гама Консулт" и "Контракс АД". Победителят ще изработи софтуера за системата, която ще регистрира пациентите и ще съхранява и обработва информация за здравноосигурените.


Министърът каза още, че от април в доболничната помощ за профилактични прегледи за деца е осигурено гарантирано финансиране за допълнителни 230 хиляди профилактични прегледа в различните възрастови групи. Над 630 хиляди броя са новите допълнителни направления, които ще могат да бъдат раздавани за консултации със специалисти.


"В доболничната помощ всички ние като пациенти безплатно ще можем да ползваме 5 милиона броя лабораторни и образни изследвания за туморни маркери, за лекарите в доболничната помощ всичко това означава 36 милиона допълнително финансиране на тези дейности", заяви Петър Москов.

В болниците за първи път НЗОК въвежда три нови пътеки за допълнително лечение след сериозни оперативни състояния. Това означава над 500 хиляди леглодни за допълнително лечение за възстановяването на пациентите в болнична среда, обясни министърът. Сред промените в здравеопазването той открои и това, че здравната каса ще заплаща лечението с апаратура за лъче и химиотерапия, з акаквото хората досега са ходели в чужбина.

Това не са пожелания, това гласят разчетите на касата, всички тези обеми ще бъдат разпределени в пакетите на личните лекари и на болниците, подчерта Петър Москов, пояснявайки предстоящите промени, свързани със здравната реформа.

Огромната част от този дебат не беше за здравеопазването, а за това кой е по-голяма опозиция, изтъкна Москов, запитан за приключилия неуспешно вот на недоверие към кабинета. Според него, разумните мнения по време на вота на недоверие са били в посока на това, че изоставането е в надграждането на здравноосигурителния модел. Това е важна поука и там трябва да се "натисне“ в рамките на тази година, декларира министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?