Пратеникът на ООН ужасен от обстрела в Алепо

Пратеникът на ООН ужасен от обстрела в Алепо

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви в неделя, че е ужасен и шокиран от безразборния обстрел, на който бунтовниците са подложили контролираната от властите западна част на северния град Алепо през последните 48 часа, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Според комюнике на Де Мистура има голям брой убити цивилни, сред които няколко деца, както и за стотици ранени.

Стафан де Мистура подчерта, че "онези, които претендират, че се борят, за да облекчат обсадата на Източно Алепо, би трябвало да си спомнят, че нищо не оправдава несъразмерната и безразборна употреба на сила, включително тежки оръжия, в сектори, обитавани от цивилни, и е възможно да става въпрос за военни престъпления".

Пратеникът на ООН за Сирия осъди насилието срещу мирни граждани и от двете страни в конфликта, включително въздушните удари, нанасяни от режима и Русия по жилищни квартали.

"Цивилните в двете части на Алепо страдаха достатъчно заради безполезните, но смъртоносни опити за превземане на града. Сега те имат нужда от трайно прекратяване на огъня", подчерта Де Мистура.

Ожесточените боеве в Алепо продължават и днес, третия ден от началото на предприетата от бунтовниците офанзива за пробиване на блокадата, наложена на контролираните от тях източни части на града от правителствените сили. Не спират и съобщенията за нови жертви, включително деца и други цивилни, съобщава БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?