Пратка български оръжия пристигнала в Мали

Пратката български оръжия за Мали, купени още от сваления от власт на 22 март т.г. президент Амаду Тумани Туре, която от края на юли бе блокирана в Гвинея, пристигна в малийската столица Бамако, предаде Франс прес.

"ЕКОВАС (Икономическата общност на западноафриканските държави) връчи на Мали официално писмо, че вече може да получи блокираните в Конакри оръжия. Те заминаха (от Гвиана) на 30 ноември", съобщи представител на малийското министерство на отбраната.

Автоколона от няколко десетки камиона, превозващи бронирана техника и контейнери под военна охрана, пристигна в Бамако вчера следобед, констатира журналист от АФП.

Гвинея още в средата на октомври бе готова да предаде оръжията на Мали, но чакаше разрешението на ЕКОВАС. През септември гвинейският министър на отбраната Абдул Кабеле Камара обясни, че оръжията за Мали са пристигнали в Конакри на 27 юли с кораб от България. Според него те включвали танкове и боеприпаси.

Правителството на Мали постигна споразумение с въоръжената групировка Ансар Дин и туарегските бунтовници, които окупират Северно Мали, да спрат военните действия и да проведат преговори за решаване на националната криза, предаде Асошиейтед прес.

Външният министър на Буркина Фасо Джибрил Басоле, чиято страна е посредник в преговорите съобщи, че сепаратистите са се съгласили да спазват териториалната цялост на Мали, макар и туарегите да заявиха, че ще се стремят към някаква форма на автономия, както и че Ансар Дин се е съгласила "да отхвърли всички форми на екстремизъм и тероризъм".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?