Пръв съдебен процес в Германия срещу бивш президент

Кристиан Вулф е обвинен, че е приел 719 евро от филмов продуцент, за да лобира за филмите му

Кристиан Вулф

За първи път в историята бивш държавен глава на Германия ще отговаря пред съда по обвинения в корупция. Кристиан Вулф, който се оттегли от поста м.г., избра да защити името си, вместо да плати глобата от 20 хиляди евро, която щеше да го отърве от делото. Той е обвинен, че се е възползвал от служебното си положение и е получил за лична от 719 евро.

На влизане в регионалния съд в Хановер в четвъртък, Вулф каза, че "винаги се е държал порядъчно" и добави, че е убеден, че ще бъде оправдан и по единственото останало обвинение. През 2010 година, 51-годишният тогава консерватор Вулф се превърна в най-младия президент на Германия. Той бе близък съюзник на канцлера Ангела Меркел и дори беше смятан за неин бъдещ наследник. През декември 2011 година обаче се появиха обвинения, които го поставиха във фокуса на медийното внимание.

В момента на откриването на процеса в четвъртък, те вече бяха свели до едно-единствено обвинение. Бившият президент, който самият е юрист, е подведен под отговорност, че е позволил на продуцента Давид Грьоневолд да заплати хотелската сметка от 719 евро на Вулф и тогавашната му съпруга. Това се случило на Октоберфеста в Мюнхен през 2008.

Грьоневолд отрече и също като Вулф отказа да плати глобата от 30 хиляди евро.

Присъдата ще излезе през април. Ако бъде осъден, Вулф ще получи до три години затвор или ще трябва да плати глоба.

Съдебното заседание беше прекъснато за кратко заради адвокатите на Грьоневолд, според които на процеса присъствали твърде много представители на медиите.

По думите на обвинението, филмовият продуцент искал Вулф да убеди базираната в Мюнхен компания "Сименс" да спонсорира един от филмите му.

За четирите месеца, през които ще се гледа делото, съдът в Хановер е акредитирал 70 полицаи от Германия и чужбина.

Общественото мнение в страната е разделено по въпроса дали бившият държавен глава наистина е трябвало да напуска поста си, или е паднал жертва на медийния шум и твърде фанатичните представители на обвинението.

Първоначално, Вулф се изправи срещу твърденията, че е получил евтин жилищен заем, докато е бил премиер на Долна Саксония, чиято регионална столица е Хановер.

Вулф подаде оставка през февруари 2012, изпреварвайки обвинителите си, които се стремяха към свалянето на конституционния му имунитет и бяха претърсили дома му в близост до Хановер.

След това той дълго остана далеч от очите на обществото. По-късно той и съпругата му Бетина се разделиха.

Докато беше президент, Вулф си навлече критиката на консерваторите, когато през 2010 каза, че въпреки че християнството и юдаизмът са немски традиции, "ислямът също вече има място в Германия".

След като Вулф се оттегли, за президент на Германия бе избран Йоаким Гаук, бивш протестантски пастор и активист за човешките права в бившата ГДР.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?