"Правда" не пести похвали за Борисов, Радев и "силните леви, които се наричат русофили"

След "продължителното захлаждане" България промени отношението си към Русия, коментира руското издание

Бойко Борисов и Дмитрий Медведев

София пожела прагматични отношения с Москва. Това е изгодно за Русия - така федерацията ще може да заобиколи газотранспортната система на Украйна, доставяйки газ в Европа от юг. Цената на това достига 1.4 милиарда евро. Това пише руският електронен в. "Правда", като по този начин назовава директно истинския смисъл на газопровода "Турски поток" и неговото евентуално преминаване през българска територия.

След "продължителното захлаждане през последното десетилетие" България промени отношението си към Русия, пише изданието в коментар за приключилото вчера посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в София.

"Правда" припомня подписан от министър-председателя Бойко Борисов доклад за състоянието на националната сигурност на България от 2016 г., според който действията на Москва "заплашват (. . .) единна, свободна и мирна Европа".

"Миналата година обаче Борисов промени риториката си и извърши ред постъпки, достойни за уважение", отбелязва изданието и като пример посочва настоящите позиции по ключови енергийни проекти, плащането на задължения, свързани с АЕЦ "Белене", и позицията във връзка със случая "Скрипал".

Премиерът на България обеща освен това на среща с Владимир Путин, че ако Русия прекара през страната му тръба от "Турски поток", този път българите няма да отменят проекта в угода на европейската "диверсификация", напомня онлайн изданието.

"Правда" свързва "промените" в българското отношение към Русия с "избирането на "проруския" президент Румен Радев и засилването на националистическите нагласи в Европа", където ред европейски лидери "отстояват своите интереси".

"Стигна се до разбиране, че ако България не прехване сега газовия поток от украинската газотранспортна система, ще изгуби и сегашните налични обеми (сега се доставя газ през Украйна и България за Турция), също и възможността те да бъдат компенсирани, после и (шанса за) развитие в посока към европейски хъб (. . .) Прагматичният подход на София по принцип задоволява Кремъл, тъй като е необходимо в най-кратък срок да спрем газовия транзит през Украйна, за да не спонсорираме антируския, нацистки режим" в Киев, добавя руският електронен вестник.

"Правда" напомня и изявлението на Медведев в София, че Русия е готова да разгледа възможността за участие в строежа на АЕЦ "Белене". Руският премиер "обаче настоя ЕС да осигури гаранции по повод строежа на разклонение от "Турски поток" за България. Това също е прагматичен подход и трябва да бъде приветстван", заключава изданието.

Българските "силни леви обществени организации, които се наричат русофили, изведнъж получиха подкрепа в лицето на действащото правителство, съставено от техни довчерашни съперници - привърженици на Запада", коментира по повод посещението на Медведев руската телевизия "360 градуса" в едноименното онлайн издание. След срещата между двамата премиери нищо чудно да последва официално посещение на президента Путин в България. Поне София много разчита на това. Защото последното му идване датира от 2008 г., а оттогава много неща се промениха не само в света, но и в отношенията между двете страни, се казва в коментара.

На руско-български туристически бизнес форум в София Дмитрий Медведев се пошегува с печатна грешка в подготвените за него материали - според тях потокът от български туристи във федерацията е нараснал на 56 милиона души, а не на 50 000, както е всъщност, пишат още изданията в Русия. "Желая ви да постигнете тези цифри от 50 милиона, които прочетох току-що", цитира "Взгляд" реплика на руския държавник. Медведев посочи, че през 2018 г. България е посрещнала над 500 000 руски туристи. Същевременно изтъкна, че за да увеличи посещаемостта, Русия трябва да обновява инфраструктурата си и да строи нови хотели, пише "Вечерняя Москва".

Електронното издание "Политроссия" описва работната вечеря на Медведев с Бойко Борисов и акцентира върху обсъдените проблеми в комуникациите между градовете и пристанищата на България и Русия. Медведев заяви, че това е доста важно направление, особено при положение че съседните страни също развиват морски и въздушни превози. Руският премиер подчерта: "който работи по-нестандартно, ще може да получи по-добри условия и повече туристи", допълва "Политроссия".

"Росийская газета" се спира върху вчерашната среща на Дмитрий Медведев с българския патриарх Неофит. След разговора двамата се отправиха към катедралата "Св. Александър Невски". Край входа на руския премиер бяха предложени свещи, но той не пожела да нарушава традицията и сам си купи от църковната лавка, разказва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?