Правен анализ сочел, че ЧЕЗ може да запази лиценза си в България

Правен анализ сочел, че ЧЕЗ може да запази лиценза си в България

Първоначални правни проучвания показват, че ЧЕЗ може би ще запази лицензите за електроразпределителната си дейност в България, съобщи в петък служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, цитиран от изданието “Дау Джоунс Нюзуайър“. Той е в Истанбул, където се срещна с турския си колега Танер Йълдъз и бе сформиран смесен комитет по въпросите на енергетиката, на чието първо заседание се реши две работни групи да работят по реализацията на газопровода “Набуко Запад“ и износа на ток от България за Турция.

 

Преговорите между ЧЕЗ и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вървят гладко за разрешаване на безпокойството, че някои практики на компания може би нарушават антитръстовите закони. "И двете страни работят в голямо сътрудничество", заявява Василев и допълва, че крайното решение ще е на ДКЕВР. "Ние не се месим в работата на регулатора", отбелязва той.

 

Процедурата за отнемане на лицензите на две от дружествата на ЧЕЗ у нас започна в средата на февруари, след като регулаторът откри, че компанията е сключвала договори за различни дейности с други дружества на собственика си, без да е провеждала обществени поръчки.

 

Вече мина общественото изслушване на възраженията на ЧЕЗ и шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова каза, че се очаква крайното решение да се вземе през юни. Същото посочи сега и Василев.

 

Говорителката на ЧЕЗ Барбора Пулпанова заяви, че компанията очаква да запази лиценза си, потвърждавайки думите на президента и генерален директор на чешката компания Даниел Бенес. По-рано тази седмица той заяви, че твърдо вярва, че в крайна сметка лицензът няма да бъде отнет, посочва “Дау Джоунс“.

 

Василев коментира още пред изданието, че цената на тока е била само искрата, която провокирала безредиците в страната, довели до оставката на кабинета на Бойко Борисов и че истинският проблем са доходите, тъй като България е най-бедната държава-членка на ЕС.

 

Министерството проверява и договорите между електрическите компании и държавните институции и очаква резултатите този месец, допълва служебният министър. Василев посочи, че държавните сгради надплащат за ток и че договорите ги задължават да купуват повече ток, отколкото потребяват. Той заяви, че ще предложи промени, но няма да ги налага.

 

Ревизиите трябва да са резултат от преговори между всички партии, а това е задача на следващото правителство, допълва Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?