Правен казус хвърля съмнения върху избора на новия шеф на НСО

Ангел Антонов, сн. БГНЕС

Назначението на новия началник на Националната служба за охрана Ангел Антонов може да се окаже незаконно, тъй като има съмнения, че той не отговаря на изискванията за генералски чин. От президентството по-късно заявиха обаче, че "внушенията за незаконосъобразност категорично не отговарят на истината и са плод на манипулативно тълкуване на нормативната база".

 

Антонов, който има дългогодишна кариера в МВР, бе назначен от президента Росен Плевнелиев по предложение на правителството.

 

Ангел Антонов бе главен комисар във вътрешното ведомство, като според правителството този чин съгласно Закона за резерва на въоръжените сили съответства на военното звание "генерал-лейтенант”. Висшите офицерски звания обаче се издават с президентски указ.

 

Бившият военен министър Николай Цонев пък коментира, че според Закона за отбраната и въоръжените сили на военна служба се приемат български граждани, не по-възрастни от 40 години, а Ангел Антонов е роден през 1960 година и "видимо, е малко по-възрастен".

 

"Нека да сме наясно, че полицията е девоенизирана от 01 май 2006 година и след тази дата, независимо на каква длъжност и с какво звание (комисар, инспектор и т.н.) са служителите, те са цивилни лица. Ангел Антонов не е изключение. Никакви вътрешноведомствени инструкции за приравняване на званията в МВР с тези на МО не важат и, ако някой желае да постъпи на служба съгласно ЗОВС, то той трябва да отговаря на изискванията по чл.141. Това, че в МВР продължават да си говорят на "другарю полковник“ и "господин генерал" не означава, че имат военни звания", посочва Николай Цонев.

 

Според президентството изискванията за възраст важат при първоначално приемане на офицери във въоръжените сили и присвояването на първо офицерско звание. Генерал-лейтенант Ангел Антонов не постъпва във въоръжените сили, а в НСО и вече притежава висше военно звание от резерва.

 

Ангел Антонов е бивш директор на две главни дирекции в МВР по времето на ГЕРБ. Антонов бе близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и бе назначен през 2010 година за шеф на ”Криминална полиция”.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?