Прави се проверка за смъртта на 11-годишно дете от Видин

По разпореждане на здравния министър е започнала спешна проверка в областната болница във Видин заради смъртта на 11-годишно дете в събота. Детето умира в резултат на остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност в линейка на път за София.

 

След като е постъпило в болницата във Видин, лекарският консилиум е преценил, че поради тежкото му състояние е необходимо то да бъде спешно транспортирано до Националната кардиологична болница в София. На път за столицата обаче детето умира. При аутопсията е констатирано, че то е имало неустановено тежко бъбречно заболяване с дългогодишна давност. Целта на започнатата проверка е да се установи до какви степен са изпълнени изискванията на медицинските стандарти по кардиология, педиатрия, анестезиология и интензивно лечение и дали създадената организация за лечение е била добра.

 

Директорът на видинската болница д-р Цветан Василев съобщи, че момичето е имало белодробен оток в крайна фаза, но никога преди това не е било диагностицирано с това заболяване.

 

На 24 срещу 25 май родителите са завели момичето в детското отделение на болницата с оплаквания от задух. На момиченцето е направена инхалация то се е прибрало у дома. Василев очаква писмените обяснения на екипа, който е прегледал детето и дали му е предложено да остане за болнично лечение, дали са му правени изследвания.

 

На 25 май около 16 часа детето постъпва отново в детското отделение. Родителите обяснили, че то е паднало и си е ударило главата в секцията. Първоначалните съмнения са били за пневмония, но след обстоен преглед и направени пълни кръвни изследвания, резултатите показали диагноза "белодробен отток" в крайна фаза. Оказало се, че детето никога не е било диагностицирано с това заболяване.

 

Тежкото състояние на детето наложило спешно да бъде транспортирано в столична клиника.

 

“На 26 май линейка на видинската болница тръгва за столицата, за съжаление без анестезиолог и се налага след десетина минути от тръгването линейката с тежко болното дете да се върне в болничното заведение и вземе анестезиолога“, обясни Василев.

 

Около Монтана на стотина километра от Видин детето е прехвърлено в специализирана линейка на Университетска болница "Лозенец", но преди да стигне столицата е починало.

 

От здравното министерство съобщиха, че ако бъдат открити сериозни нарушения, може да бъде отнето разрешението за дейност на видинската болница по определени специалности.

Споделяне

Още от България