Правилата за избор на банки за парите на държавните фирми да станат задължителни

Работната група за установяване на публичност и контрол на парите на държавните фирми, създадена от премиера Марин Райков единодушно е решила правилата за избор на банки за депозиране на средствата на фирмите от пожелателни да станата задължителни.

В четвъртък групата, в която влизат всички министри, принципали на държавни компании, се събра на първото си заседание.

Правилата бяха изработени от Министерството на финансите съвместно с търговските банки, но имаха препоръчителен характер. Вследствие на това депозирането на парите на държавните компании се извършваше отчасти на субективен принцип - по препоръка на "по-горните".

От това се получи дисбаланс, при който 80% от парите на фирмите в енергетиката, например, се оказаха в една банка - Корпоративна търговска банка с мажоритарен собственик Цветан Василев - което накара дори одиторите на НЕК и БЕХ да определят като негативен и рисков този факт.

Под натиска на общественото мнение премиерът Райков вписа и този въпрос в дневния ред на служебното правителство, което раздразни изключително много Цветан Василев.

На заседанието в четвъртък друг акцент е било обсъждането на очакванията на обществото за максимална прозрачност при извършването на анализа за актуалното състояние и евентуалното му оповестяване, съобщиха от правителствената пресслужба.

Приети са били указания към ресорните министри как да комуникират с подчинените им държавни дружества и предприятия, за да бъдат спазени съществуващите закони, които гарантират банковата тайна, но едновременно с това да бъдат задоволено публичното внимание, свързано с управлението на парите им.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес