Правилата за избор на главен прокурор ще се определят в последния момент

Заседанието на ВСС. Сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи в четвъртък буквално за последния момент решаването на въпроса за начина на гласуване на кандидатите за главен прокурор. Обсъждането се отлага за трето поредно заседание на съвета и за последно трябва да се проведе на 18 декември – едва два дни, преди да се проведат изборите за високия магистратски пост.

Скандалът започна, след като преди месец мнозинството в съвета успя да наложи гласуването за главен прокурор да се провежда чрез електронната система. Светкавично бе осигурено и правото на Сотир Цацаров да бъде подложен на вот първи. Всичко това доведе до съмнения, че процедурите са нагласени в полза на фаворита на мнозинството във ВСС и любимец на управляващите от ГЕРБ.

Впоследствие съмненията се задълбочиха заради сериозните опасения, че системата за електронно гласуване в съвета не може да гарантира тайната на вота. Това означава, че някои от членовете могат да бъдат поставени под сериозен политически натиск да гласуват в полза на определен кандидат.

В четвъртък членовете на ВСС Калин Калпакчиев (от съдебната квота, който стои зад кандидатурата на Галина Тонева за главен прокурор - бел. ред.), Камен Иванов (съдия, не е подкрепил кандидат) и Галина Карагьозова (съдия, подкрепя Галина Тонева) поискаха съветът да вземе незабавно решение и да прекрати скандала с процедурите. Те настояха за гласуване с бюлетини, което традиционно е възприето и от предните състави на ВСС като най-добрия начин за гарантиране на анонимен и проверим избор.

Калин Калпакчиев призова съдебният съвет да не си затваря очите пред "основателните съмнения", които има към електронната система за гласуване. Представляващият член на ВСС Соня Найденова (парламентарна квота, ГЕРБ, подкрепя Сотир Цацаров - бел. ред.) и Юлиана Колева (ГЕРБ, подкрепя Борислав Сарафов) обаче поискаха ново отлагане на темата. Найденова мотивира предложението си с публикацията на Mediapool от вчера, в която се описват сериозните съмнения за опазването на тайната на вота при електронно гласуване. Тя настоя, че трябва време дали изнесените данни са верни.

Колева допълни, че ВСС не може да взима решение за правилата, защото шест негови членове отсъстват от заседанието. Това бе оспорено от Камен Иванов, който заяви, че съветът заседава в законен състав и това е навалиден довод. "Не може да сведем подобен важен избор до разговор само за процедурата. Време е да говорим и за качествата на кандидатите", каза той.

В крайна сметка мнозинството в съвета (с 10 гласа срещу 8) се наложи и остави въпросът да се решава на 18-ти декември. Не се чуха и аргументите на Румен Георгиев (квота на следствието - бел. ред.), който заяви, че е разговарял и с тримата претенденти за главен прокурор и те искат да се гласува с бюлетини.

Споделяне

Още по темата

Още от България