Правилата за парите на фирмите в банките се работят бавно, за да няма "самоволие"

"Работната група във връзка с парите на държавните дружества в частните банки работи в момента. Тя не може в някакво самодоволство да взима автоматични и самоволни решения". Това съобщи премиерът Марин Райков след заседанието на правителството в сряда.

Едно от първите решения на премиера, когато встъпи в длъжност, бе да обяви създаването на междуведомствена работна група на равнище министри за създаване на правила за депозиране на парите на държавните дружества в търговските банки. Повод за създаването на групата е общественото недоволство от непрозрачното депозиране на огромен финансов ресурс в избрани банки, сред които с особено голям дял държавни средства е близката до властта в последните десет години Корпоративна търговска банка.

Работната група ще вземе тези решения, които отговарят на доброто стопанисване на държавните дружества, продължи коментара си в най-общ дух Райков. Той посочи, че има няколко принципа, на които ще се подчиняват правилата: първи е принципът на прозрачността, вторият е принципът на диверсификацията и третият е принципът на задължителността.

"Ако се обединим около конкретни препоръки, те трябва да бъдат задължителни", обясни Райков. "По отношение на банковата тайна сме в диалог с банковите институции, за да бъде тази прозрачност осъществена заедно с тях", каза той.

"Дори не можете да си представите колко различни съображения има, които трябва да вземем предвид. Тази работна група не обявява война на която и да е банкова институция, а има за цел да защити обществения интерес”, каза още Райков.

Министърът на финансите Калин Христов напомни, че парите на държавата са в Българска народна банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?