"Правилна" история на Русия учи, че Сталин бил добър управник

През 2008 г. руските деца, които ще се обучават по последния учебник по най-нова история на Русия, ще научат, че Сталин е бил добър управник, Брежнев е изиграл положителна роля, отделни "деформации" са исторически оправдани, а практически всяко значително събитие е свързано "с името и дейността на президента Путин", пише в четвъртък руският в. "Новая газета". Учебникът

"Най-нова история" е написан за два месеца, като за "широко обсъждане от обществеността" е отпуснат един месец, а за кспертна оценка - две седмици. Учителите ще бъдат спешно преподготвени, понеже, според президента Путин, "в главите им е каша".

Автори на "правилния" учебник са специалисти по политически технологии, сътрудничещи с президентската администрация, а също идеолози на младежките движения "Наши" и "Младата гвардия на Единна Русия".

В новото научно помагало пише, че "Съветският съюз не беше демокрация, но беше ориентир и пример за най-доброто и най-справедливото общество за милиони хора по света", посочва "Новая газета".

Според цитирани данни от социологическо проучване за ролята на Сталин в историята на Русия (47% процента са отговорили положително, 29% - отрицателно) се посочва: "Противоречивите оценки за историческата роля на Сталин имат очевидни основания". Изтъкват се като негови успехи победата във Великата отечествена война, индустриализацията на икономиката, културната революция и др. "Със смъртта на Й. В. Сталин в историята на Съветския съюз завърши епохата на щурмуване на икономическите и социалните върхове", пише в новия учебник.

Според изданието, при Путин "Русия излезе от продължителната икономическа

криза, реши проблема с дълга и в условия на икономически растеж решава най-острите социални проблеми . . . Практически всяко значително събитие е свързано с името и дейността на президента В. В. Путин."

"Целта ни беше да направим първия учебник, в който руската история да не изглежда като тъжна верига от нещастия и грешки, а да бъде предмет на гордост за своята страна", обяснява един от създателите на учебника Павел Данилин.

Споделяне

Още от Свят