"Правим Европа силна отново" е слоганът на Германия за председателството й

"Правим Европа силна отново" е слоганът на Германия за председателството й

Забравете Тръмп с неговото "Да направим Америка отново велика". Задава се "Правим Европа отново силна", пише сайтът "Политико" по повод слогана, избран от Германия за предстоящото ѝ европредседателство.

Германското правителство е избрало слогана "Gemeinsam. Europa wieder stark machen", който в превод на английски е "Together. Making Europe strong again" ("Заедно. Правим Европа силна отново").

В официалната си версия обаче мотото звучи не толкова тръмпистко – "Заедно за възстановяването на Европа".

В петък бяха официално бяха представени сайтът, както и слоганът на председателството, заедно с логото, представляващо синя лента на Мьобиус* с ивици в черно, червено и златистожълто, символизиращи германския флаг.

Щефан Зайберт, говорител на канцлера Авгела Меркел, обясни, че целта е да се илюстрира, че германското председателство ще трябва да намери компромиси и решения за справяне с предизвикателствата, предизвикани от коронавирусната пандемия в Европа.

Логото символизира "общите действия, възникващи от разнообразието на ЕС отново и отново", каза Зайберт.

Като ротационен председател на Съвета на ЕС, ние ще направим всичко по силите си, за да може Европа да възстанови икономическата си сила и конкурентноспособност, каза Зайберт.

Той поясни, че избраната за лого лента на Мьобиус изобразява способността на Европа за създава единство и солидарност.

В Туитър незабавно се появиха шеги, че този символ просто предрича безкрайните преговори, до които неминуемо ще се стигне предвид различията сред 27-те страни членки за това как Съюзът да се справи с последиците от пандемията.

Вече са налице и първите коментари в социалните медии, че избраният слоган за силна Европа е знак, че Германия, която досега се въздържаше да поеме лидерска роля, отговаряща на икономическата ѝ мощ в ЕС, прави стъпка в тази посока. Явно Ангела Меркел е готова на това, след като пандемията се оказа безпрецедентна заплаха за единството на ЕС.

По-рано тази седмица тя даде зелена светлина на план, позволяващ на ЕС да изтегли общ дълг и да създаде инструмент за възстановяване от кризата в размер на 750 млрд. евро. Ако планът стане реалност, това ще е безпрецедентна стъпка към интегриране на ЕС.

По-рано тази седмица Меркел каза, че Китай ще е един от приоритетите на германското председателство.

Германският външен министър Хайко Маас каза в петък, че Берлин иска да разработи "солидна стратегия на ЕС по отношение на Китай" в периода на шестмесечното си председателство, започващо на 1 юли. Срещата на върха между всички лидери на ЕС и китайския президент Си Цзинпин е планирана за 14 септември.

Вярвам, че най-добрият начин да се повлияе на Китай, е да се покаже ясно, че Европейският съюз е много единен...и че няма да е възможно отделни страни да нарушат това единство", каза Маас.

*Лентата на Мьобиус представлява триизмерна конструкция, образувана от дълга правоъгълна лента, която се усуква по дължина на 180 градуса и след това двата ѝ края се слепват. Тази форма има само един ръб и една повърхност, на която не съществуват посоките ляво и дясно. Лентата, наричана още лист на Мьобиус, носи името на немския математик Аугуст Фердинанд Мьобиус (1790 – 1868) и е вдъхновила множество скулптори и графици, сред които Мориц Ешер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?