Правим фирма с Баку за транзит на компресиран газ с танкери

Правим фирма с Баку за транзит на компресиран газ с танкери

Българския газов оператор “Булгартрансгаз“ и азербайджанската държавна компания ГНКАР ще създадат съвместна компания, която ще проучи възможностите за доставка на азерски природен газ за нуждите на страната, както и като част от квотата ѝ за осигуряване на суровината на газопровода “Набуко“ и дори за транзитиране с танкери на компресирано синьо гориво през Черно море за други страни. Това съобщи в сряда след заседанието на кабинета министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той е бил упълномощен от правителството да подпише меморандум за подобно сътрудничество с азербайджанския министър на енергетиката, който ще гостува през тази седмица в България в рамките на визита на делегация, придружаваща президента на Азербайджан.

Ако намеренията се реализират, ще отпадне нуждата от участие на България в изграждането на терминал за втечнен газ. Страната ни възнамеряваше да се присъедини към проекта на Турция за строеж на такова съоръжение на Черно море, за да разнообрази доставките си на синьо гориво и да не е напълно зависима от руския газ.

Танкерите за транспорта на компресирания газ струват повече пари, но пък ползват по-евтина инфраструктура, тъй като не се налага изграждането на специален терминал за разтоварването на суровината, а тям може да бъде вкарвана директно в преносната система или да се нагнетява в газохранилище, обясни Трайков. По думите му за целта може да се използва находището “Галата“, за което в момента правителството води преговори с концесионера “Мелроуз Рисорсиз“ за преобразуването му в газов склад.

Очакваното тази седмица споразумение ще е продължение на подписания от бившия енергиен министър Петър Димитров през юни 2008 г. в Баку протокол за започване на преговори между държавните компании на България и Азербайджан – "Булгаргаз" и ГНКАР, за осигуряване доставката и транзита на 1 млрд. куб. м азерски природен газ през наша територия.

В документа е записано, че това количество ще се транспортира по съществуващи газопроводи, а също така и чрез използване на проектирания газопровод “Набуко“, друга инфраструктура или механизми.

Според Трайков по описания от него начин биха могли да се превозват и по-големи количества, от порядъка на 7-8 млрд. кубически метра не само за България, а и като транзит.

Подобна схема за превоз на азерски компресиран газ кореспондира и с идеята на президента Георги Първанов, който в края на октомври предложи на южнокорейската “Хюндай“ да си сътрудничи с български корабостроителници в съвместен проект за строеж на такива танкери за транзит на газ през Черно море.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес