Правим информационна система за издирвани хора в синхрон с Шенген

Проект за изграждане на национална информационна система, съобразена с шенгенските изисквания, стартира днес в МВР. В проекта, финансиран с 2,5 млн. евро от ЕС, участват и експерти от испанските и френските служби. Идеята е в рамките на две години да се постигне по-високо ниво на граничен контрол и по-ефективна борба с международната организирана престъпност.

Когато стане член на Европейския съюз през 2007 г. България трябва да е готова да се присъедини към шенгенската информационна система, обясни днес зам. министърът на вътрешните работи Бойко Коцев по БНР.

Шенгенската система съдържа база данни за крадени коли, издирвани лица, криминално проявени лица и всичко това трябва да бъде готово не по-късно от 30 декември 2006 г., уточни зам.министърът. Той отбеляза, че успешно е реализиран вече първият проект - информационна система и база данни за крадени коли, създадени съвместно с испанската полиция. Стартиралият днес проект предвижда подобна система да бъде изградена и за издирваните лица.

Предстои да се усъвършенства и завърши информационната система за криминален анализ - събиране на всякаква информация, свързана с престъпления, извършени на територията. Това ще дава възможност на базата на информация, събрана от цялата страна, по-бързо да се правят анализи и да се разкриват престъпленията, подчерта Бойко Коцев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?