Правим с Казахстан смесени предприятия в леката промишленост

Президентите на България и Казахстан Георги Първанов и Нурсултан Назарбаев смятат, че може да се създадат съвместни предприятия в областта на инфраструктурата. Това обявиха двамата държавни глави на след срещата си днес на "четири очи". Според тях български фирми могат да участват в съвместни дружества за производство на строителни материали и изграждане на обекти в градската и социалната инфраструктура на град Астана. Джойнт - венчъри можели да се създадат и в областта на селското стопанство, хранително- вкусовата промишленост, преработвателната промишленост и фармацевтиката. България е с доказани възможности в тези сфери, подчерта Първанов, който е на официално посещение в Казахстан.

Русия е поканила казахстанската нефтена компания Каз Мунай Газ да се запознае с условията за участие в проекта Бургас - Александруполис и ако прецени - да се включи с дялово участие в него, съобщи още по време на пресконференцията казахстанският държавен глава. Той обясни, че страната му, която е сред първите 10 страни в света с най-големи залежи на нефт и газ, ще се нуждае от допълнителни трасета при транспортирането на енергоресурсите на международните пазари. "Предвижда се в следващите години производството на нефт да се увеличи и да стигне до 150 милиона тона годишно и от тази гледна точка трябва да се търсят възможности за транспортирането на нефт. Проекти като Бургас-Александруполис биха могли да бъдат алтернатива на преноса на нефт през Босфора", подчерта той.

Между народите на България и Казахстан никога не е имало проблеми, днес има активизиращ се политически диалог, имаме много добра договорно-правна база на отношенията, която непрекъснато се обогатява, смята още българският президент. Той посочи, че тези отношения ще се развиват между всички институции и всички нива на властите и даде за пример присъствието в официалната българска делегация на председателя на групата за приятелство с парламента на Казахстан Димитър Дъбов и на председателя на Националното сдружение на общините Венелин Узунов. Дъбов е член на Изпълнителното бюро на БСП и депутат от левицата, а Узунов е трети мандат кмет с подкрепата на соцпартията.

Казахстан е заинтересован от възстановяването на традиционните връзки между двете страни, които винаги са били приятелски, както и от възможностите за увеличаване на търговския ни стокообмен, декларира от своя страна Назарбаев. Според него сегашният стокообмен не отговаря на потенциала на България и Казахстан. За 2002 стокобменът е 31,4 милиона долара.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?