Правим с Румъния обща фирма за управление на Дунав мост ІІ

Правим с Румъния обща фирма за управление на Дунав мост ІІ

България ще предложи на Румъния да се създаде обща компания за управлението на Дунав мост ІІ, който се очаква да бъде завършен в срок до ноември тази година, ако времето е подходящо. Това стана ясно по време на съвместна инспекция на строежа при Видин-Калафат в събота на премиера Бойко Борисов и регионалния еврокомисар Йоханес Хан. Те бяха придружени от вицепремиера Цветан Цветанов, регионалния и транспортния министри Лиляна Павловаи Ивайло Московски.

При проверката бе установено, че остава да се направятоще  две платна на моста от румънска страна. Самото съоръжение е изпълнено на 82 процента, а прилежащата му инфраструктура – на 92%, обясни Москвоски.По думите му над 90 на сто от плащанията по договора са извършени.

Трябва да се създаде и обща компания, която да управлява Дунав мост ІІ. каза Борисов. Това е много важна задача и създаването на такава компания трябва да бъде обсъдено, допълни той.

„Това бе един провален проект и можеше да се наложи да се строи с български пари. Благодарение на еврокомисаря Хаан, и на президента Барозу успяхме да удължим срока за усвояването на европейските средства по проекта. Поехме ангажимент за две години да се изчистят проблемите и виждате - какво страхотно съоръжение сме направили”, похвали се премиерът на Йоханес Хан.

Еврокомисарят изрази надежда мостът да бъде въведен в експлоатация в обещания срок, а Московски го увери, че само лошо време може да забави пуска му.  Хан обеща през ноеври да дойде да се разходи по моста и го определи като „важен символ за растежа на Европа”,

Трафикът по моста ще надхвърли 100 000 превозни средства още през първата година от пускането на съоръжението в експлоатация, каза още транспортният министър. По думите му България работи усилено за изграждане на още такива връзки с Румъния. „Това ще подобри както нашите регионални контакти, така и транспортните връзки на Европейския съюз, което е наш ангажимент като страни-членки”, заяви той.

Московски се включи и в дискусия във Видин за напредъка на България в изпълнението на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион и Пътната карта за съвместния българо-румънски проект за развитието на навигацията по реката. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес