Главният прокурор Сотир Цацаров е недоволен:

Правим съдебна реформа по-бързо от Октомврийската революция

Ясен Тодоров и Сотир Цацаров на заседанието на ВСС, сн. БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров изля гнева си от кратките срокове за обсъждане на проекта за Закон за съдебната власт. "Правим съдебната реформа по-бързо от Октомврийската революция", коментира шефът на държавното обвинение по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък.

Конкретният повод за изказването му бе публикуването на законопроекта от Министерството на правосъдието на 5 май (четвъртък) вечерта преди празничните дни. Обсъждането в Съвета за съдебна реформа бе насрочено за 16 май (понеделник). За тези 10 дни ВСС трябва да обсъди огромния проект и да излезе с позиция по темата.

Дебатът по закона бе насрочен за четвъртък като извънредна точка в дневния ред, но ВСС се сблъска с твърде натоварения си график. Сотир Цацаров обясни, че е твърде "несериозно" да се дава толкова бързо позиция по толкова важен въпрос. Законопроектът предвижда частична децентрализация на държавното обвинение и демократизация на управлението на съдилищата.

Главният прокурор обясни, че не може 9.28 часа сутринта да научава, че е внесен като извънредна точка такъв сериозен въпрос с такъв обем и с такава важност.

"Защото в понеделник имало Съвет по съдебна реформа... Ами много просто - ВСС ще отиде в сряда, а ние ще направим пленума в понеделник. Веднъж пък и някой ще се съобрази с нас, а не само ние. Трябва да направим така, че да се съобразяват с нас", призова главният прокурор.

Той прогнозира, че правосъдното министерство няма да склони да отложи обсъждането на проекта с аргумента "няма време". "Ако бъдем честни... наистина няма време за реформата, но такава спешност е "институционално несериозна", обяви Цацаров.

Тогава той започна да пита КОЙ е вкарал съдебния закон за обсъждане като допълнителния дневен ред на ВСС. Оказа се, че това е неговата колежка от прокурорската колегия Юлиана Колева (бивш депутат от ГЕРБ).

"Ами тая съдебна реформа я правим по-бързо от Октомврийската революция", констатира Цацаров.

При това доста по-бързо, ако се смята само разглеждането на сегашния законопроект за промяна на Закона съдебната власт. Революцията в Русия, която приключва с Октомврийската революция и превземането на властта от болшевиките, продължава десет месеца – от февруари до октомври.

В крайна сметка ВСС реши да обсъди закона на извънредно заседание в събота (14 май), когато е работен ден.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?