Правителствен чек от 25.4 млн. лв. за бизнесмен, свързан с ВМРО

Комисията по сигурността на информацията купува сградата на Красимир Георгиев

Новата сграда, в която ще се нанесе ДКСИ

Министерският съвет отпусна над 25.4 млн. лв. за купуването на нова сграда за нуждите на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), съобщи правителствената информационна служба.

В момента ДКСИ се помещава на ул."Черковна" 90, където са още Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд. Новата сграда, която се намира на столичната улица "Козлодуй" №4, е собственост на бизнесмена Красимир Георгиев. Той беше втори в листата на ВМРО на парламентарните избори през май 2013 г. за 23 многомандатен избирателен район в столицата, където водач беше Ангел Джамбазки. ДКСИ е в ресора на вицепремиера и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Георгиев коментира пред Mediapool, че никога не е членувал в политически партии, а в листата на ВМРО влязъл от гражданската квота. Не отрича, че се познава с лидера на ВМРО, но твърди, че двамата не са се виждали откакто е станал вицепремиер и министър на отбраната. "Името на Красимир Каракачанов по никакъв начин не е замесено в сделката. Ползвана е професионална компания за управление на имоти – MBL, а за да е сигурно, че всичко е прозрачно лично финансовият министър Владислав Горанов и главният прокурор Сотир Цацаров направиха оглед на обекта", каза Красимир Георгиев. "Няма далавера в случая", допълни той.

Цената за имота

За броени дни това е втори правителствен чек за бизнесмен, след отпуснатите 43 млн. лв. за т.нар. дупка във Варна на Георги Гергов, който е областен шеф на БСП – Пловдив, но в конфликт с лидера на партията Корнелия Нинова. След парламентарните избори през 2017 г. Гергов работеше усилено за голяма управленска коалиция между ГЕРБ и БСП, но Нинова отказа.

Допитване на Mediapool до брокери на недвижими имоти в офис сегмента смятат, че цената за имота на ул. "Коздлодуй" 4 е прекалено висока. Шестетажната сграда се намира в широкия център на София.

"Това са прекалено много пари за тази сграда", "сумата е огромна", бяха част от коментарите на брокери, до които Mediapool се допита. Аргументите им са, че цена от 1200 – 1300 евро/кв.м за сграда в широкия център на София е висока.

"Офис парк Централ" е с чиста отдаваема площ около 7000 кв.м и разгърната застроена площ от 11 000 кв.м. Постигната цена е 25 410 926 лева, според правителственото съобщение. В нея е включено и ДДС-то по сделката, каза Асен Лисев, управител на MBL. Той е категоричен, че направената от компанията оценка на сграда от 1000 евро/кв.м е изключително изгодна за държавата.

ДКСИ са правили оглед на няколко сгради. Спрели са се на тази, защото отговаря на завишените им изисквания – отстояние от съседни сгради, голям паркинг, няколко независими източника на електрозахранване и отопление, напълно завършена и готова за нанасяне, казаха независимо един от друг Асен Лисев и Красимир Георгиев. Като аргумент Лисев посочи сделката за "Мега парк" за 80 млн. евро без ДДС, което излиза повече от 2000 евро/кв.м. "Това е сграда без аналог. Направо са късметлии", каза още Красимир Георгиев.

Правителствена дезинформация

Неясно представената в правителството съобщение информация е причината за възникване на съмнения и множество въпроси около сделката. В съобщението липсваше информация за собственика на имота, как е избрана сградата, колко точно е разгърната ѝ застроена площ. Не ставаше ясно и дали се купува оборудвана или на "шпакловка и замазка".

Посочено е само, че "поземленият имот е с площ 1641 кв. м и в него е изградена шестетажна административна - "Офис парк Централ", със застроена площ 935 кв. м". Посочена беше и отпусната от правителството за покупката на имота сума от 25 410 926 лева без да е уточнено дали цената е с ДДС или без.

С друго решение на Министерския съвет на председателя на ДКСИ Борис Димитров се възлага да сключи договора за покупка на съответния имот. Димитров е шеф на ДКСИ втори мандат, заема поста в края на 2012 г. Преди това е бил началник на отдел "Кадри" в МВР и е от квотата на ГЕРБ.

Всичко това беше гарнирано с липса на отговор на тези въпроси от пресслужбата на Министерския съвет, която препрати Mediapool към регионалното министерство, защото е вносител на предложението за продажбата на имота, както и до ДКСИ. Въпреки изпратените въпроси към момента няма получени отговори.

Така за името на собственика на сградата Красимир Георгиев се разбра от реклама на "Офис парк Централ" в интернет по време на строителството на сградата.

Аутсорсинг компанията "60К" имаше сключен 10-годишен договор за наем на сградата, но той ще бъде прекратен по взаимно съгласие, уточни Красимир Георгиев. Служители на компанията не знаеха, че сградата е продадена.

Кой е Красимир Георгиев

Инвеститорът на "Офис парк Централ" Красимир Георгиев е собственик още на столичните хотели "Централ" и "Форум", както и на сградата на бившето кино "Георги Димитров" и бивш театър "Ренесанс" на площад "Възраждане", превърнато в попфолк заведение "Син Сити", което вече е затворено.

Първоначално Георгиев имаше планове да вдигне петзвезден хотел на мястото на "Син Сити", след това ги промени на многофункционална сграда, но се оказа, че сградата е част от групов паметник на културата, обявен през 1976 г.

След заявените инвестиционни намерения на Георгиев граждани сигнализираха, че покривът на сградата е премахнат, като според тях това ще помогне за по-бързото ѝ рухване. Миналата година там избухна и пожар, малко след като горяха тютюневите складове в Пловдив.

Към момента плановете на Красимир Георгиев за строителство на мястото на "Син Сити" са замразени. "Не предвиждам да строя нищо там в близките няколко години", каза Георгиев.

За кратко Красимир Георгиев беше и в директорския борд на специално учредената компания "ЦСКА Възраждане", която трябваше да спасява футболния клуб по времето на "Титан".

Решението на правителството да купи сградата от близък до ВМРО бизнесмен става в разгара на скандала с друг довереник на същата партия – Петър Харалампиев, назначен за шеф на Държавната агенция за българите в чужбина по предложение на партийния лидер Красимир Каракачанов и вече с повдигнато обвинение за лидер на организирана престъпна група, събирала подкупа и извършвала длъжностни и документни престъпления.

Споделяне

Още от Бизнес