Правителствен картбланш за американски реактор в VІІ блок

Стойнев излъга, че ако има конкурс за технология, ще трябва да се изкупува дългосрочно токът от новата мощност

Правителствен картбланш за американски реактор в VІІ блок

Правителството даде картбланш за изграждането на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" с американски реактор по технология АР-1000. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев съобщи в сряда, че Министерският съвет е одобрил негов доклад за предприемане на необходимите действия за това.

Взетото решение предвижда министър Стойнев да разреши на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) да преговаря за сключване с "Тошиба Корпорейшън" – Япония, на споразумение за стратегически инвеститор за реализиране на проекта с технология - реактор с вода под налягане AP-1000 ІІІ+, на "Уестингхаус Електрик Къмпани", САЩ, с условия не по-лоши от предвидените условия в одобрения доклад. Какви са те, обаче не бе посочено.

Въпросният доклад бе изготвен след предварителна икономическа оценка за необходимостта от нова ядрена мощност на площадката в Козлодуй, изготвена от "Уестингхаус". Консултантът трябваше да разгледа и възможността в VІІ блок на централата да се инсталира поръчаният, изработен, но неплатен руски реактор за спряния строеж на АЕЦ "Белене".

След визита в САЩ в средата на ноември обаче Стойнев обяви, че ще предложи на правителството изграждане на VІІ блок по технологията АР-1000 на "Уестингхаус", чийто собственик е японската "Тошиба". Тогава той каза, че американската експортна банка "Ексимбанк" е готова да финансира със 70 на сто ядрения проект, чиято цена продължава да е неясна.

Инвеститорът японски, технологията американска, строителят неизвестен

"Технологията не е избрана с конкурс, защото ако имаше такъв, това означава, че държавата трябва изцяло да изкупува произведената енергия. Новият реактор ще работи на пазарен принцип. Токът ще се продава на свободния пазар. НЕК няма да има задължение да го купува. Нагледахме се на дългосрочни договори. Не искам бъдещето поколение да го обвързвам с дългосрочни договори", мотивира Стойнев решението за директния избор на реактора АР-1000.

Твърдението за дългосрочните договори е откровена лъжа, тъй като това въобще не е изискване за провеждане на процедурата по избор на технология и изпълнител и подобен ангажимент е напълно несъвместим с европейското законодателство. Дори в конкурса за избор на технология и изпълнител за строежа на АЕЦ "Белене", който бе проведен през 2006 г. преди еврочленството ни и бе спечелен от руската "Атомстройекспорт", ангажимент за дългосрочно изкупуване на тока не е имало.

По думите на Стойнев, мощността на американския реактор ще е 1200 мегавата, което "отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа”.

Финансовият модел

До 30% от средствата по проекта ще трябва да се осигурят от стратегическия инвеститор "Тошиба", обясни Стойнев. Останалите 70% трябва да дойдат чрез заем отпуснат на БЕХ от "Експорт Импорт Банк" (може би има предвид "Ексим банк" – бел. ред.) и Японската банка за икономическо развитие и възстановяване, допълни министърът.

Намерението на Стойнев е новата ядрена мощност да е изцяло собственост на БЕХ.

Той припомни, че за строежа на VІІ блок правителството на ГЕРБ създаде дъщерно на ядрения оператор дружество "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности". То ще се заеме с проектирането, лицензирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на седмия реактор.

Проектът за нова ядрена мощност е на етап съгласуване с Европейската комисия, което при одобрение ще отвори път на лицензираната засега само в САЩ технология АР-1000 и за европейския пазар. Отделно бе извършено обществено обсъждане в Козлодуй на оценката за въздействие върху околната среда на проекта, която обаче трябва да се дискутира и в Румъния. Паралелно върви изборът на площадка за новата ядрена мощност на територията на АЕЦ "Козлодуй".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес