Правителствен оптимизъм за ръст на чуждите инвестиции

Правителствен оптимизъм за ръст на чуждите инвестиции

Тенденцията за спад на инвестициите, който през 2009 г. се наблюдаваше в България, но и в целия свят, може да бъде пречупена през тази година за страната ни. Това прогнозира в петък пред парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на въпрос на предшественика си Петър Димитров от БСП за ситуацията с чуждите вложения у нас.

Трайков обясни, че всъщност през януари и февруари инвестициите са нараствали, но през март транзакции на чужди фирми към техни офиси зад граница изкарали сметката на БНД на минус.

За първото тримесечие на 2010 г. БНБ отчита намаляване на преките чуждестранни инвестиции с почти 22 млн. евро. В данните се съдържаше и информацията за износ на капитали от страна на задграничните вложители.

Министърът отбеляза обаче, че през януари те са се увеличили с 53 млн. евро, през февруари - с 94 млн. евро, а през март вече са минус 170 млн. евро. Причината са четири плащания на чужди фирми за около 200 млн. евро, като представите на въпросните дружества уверили ведомството, че тези трансфери са нормална търговска практика и не означават спад на доверието в българската икономика, обясни той.

Според него данните на централната банка не показват важни тенденции.

Всъщност броят на чуждите физически и юридически лица, които инвестират у нас, се увеличава, твърди Трайков. За първото тримесечие на 2010 г. бил отбелязан троен ръст на чуждите физически лица, които са инвестирали у нас. Техните инвестиции са се увеличили от 2 млн. евро до 80 млн. евро през март, допълни Трайков.

Оптимизмът на Трайков за пречупване на тренда за спад на инвестициите се дължи и на преговори с две чужди фирми, които планирали да вложат в българската индустриясъответно 30 млн. евро и 15 млн. евро на “зелено“ в нов проект.

Петър Димитров обаче изрази своето притеснение от данните на БНБ за инвестициите, които в съчетание с поведението на премиера Бойко Борисов, станало повод за статията във "Файненшъл Таймс Дойчланд" за конфликта му с чужди компании като "Сименс" и мажоритарните собственици на електроразпределителните дружества, ще повлияе зле на икономиката на страната.

Всяко брутално говорене само прогонва инвеститори от България, коментира бившият министър на икономиката и енергетиката

Споделяне

Още от Бизнес