Правителствен проект срещу скъпотията в Гърция

Цените на плодовете и зеленчуците в Гърция са скочили през юни с 34,5 на сто, според данни на гръцкия министър на икономиката и финансите Никос Христодулакис, цитрани от в. Нафтемборики.

Изданието твърди, че през есента правителството в Атина ще предприеме истинско настъпление срещу инфлацията и спекулативното повишаване на цените, което вече нагнетява социално недоволство и може да има негативни последици върху цялостната икономическа политика на управляващите социалисти.

Целта на есеннната кампания на кабинета срещу скъпотията предвижда обществеността своевременно да бъде информирана за състоянието на пазарните цени на стоките.

Подобна програма бе приложена в Гърция и миналата година, но тя не даде очакваните резултати. Правителството проучва също възможността да бъде приложен френският модел за контрол на цените.

Според печата скъпотията в Гърция е придобила значителни размери и вече сериозно е засегнала покупателната способност на потребителите и се отразява негативно върху туризма, който през тази година е отбелязал съществен спад, предаде БТА.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?