Правителствена програма ще удължава живота ни с 2 години

Правителствена програма ще удължава живота ни с 2 години

Средната продължителност на живота на българите да се увеличи с две години, предвижда Национална стратегия за демографското развитие на страната ни до 2020 г., приета от правителството в четвъртък.

Социалният министър Емилия Масларова припомни, че България е на едно от първите места по смъртност в Европа и по застаряване на населението – всеки пети българин е над 65 години.

Друга цел на правителствения документ е броят на абортите да падне в повече от половина - до 500-550 аборта на 1000 раждания. В момента на 1000 раждания има 1300 аборта, каза Масларова. Стратегията предвижда още значително намаляване на детската смъртност - от 12,3 на хиляда през 2003 г. на 9,5 на хиляда през 2015 г.

Според документа в следващите 13 години трябва да намалеят емигрантите, а 85 на сто от младите хора да са със средно образование. Липсват обаче данни какъв е процентът им в момента. В следващите няколко години трябва и 97-98 на сто от децата да бъдат имунизирани със задължителните ваксини.

Правителството реши още детски добавки да не получават родителите, чиито деца са ученици и имат повече от 5 неизвинени отсъствия на месец. Идеята бе съобщена от министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова миналата седмица и кабинетът сега одобри промените в правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца.

По думите на Масларова санкцията ще важи само за месеца, в който са натрупани отсъствията, а ако следващия месец детето ходи редовно на училище, семейството отново ще получава помощите.

В момента за отглеждане на първо дете до навършване на пълнолетие се плащат 18 лв. месечно, а ако учи в средно училище – до 20 години. За всяко следващо дете надбавките са 20 лв. Помощите за дете обаче получават само тези семейства, чийто доход на член от семейството не надвишава 200 лева.

Министерството на труда и социалната политика изплаща детски добавки на около 960 000 семейства, за този вид помощ се предоставят около 300 милиона лева годишно.

Масларова обясни още, че всеки месец до пето число директорите на училищата ще подават информация до Регионалните дирекции за семейно подпомагане само за нередовните ученици, след което добавките ще бъдат спирани.

Промяната, разработвана съвместно с образователното министерство, ще влезе в сила от началото на учебната година.

По-рано тази седмица министърът на образованието Даниел Вълчев каза, че всеки месец се правят проверки за отсъствията, както на учениците, така и на учителите, но досега се е следял само броят на отсъстващите, но не и имената им.

Новата  мярка трябва да стимулира редовното ходене на училище, каза Вълчев, според коготоо самото обявяване на санкцията ще намали броя на остъстващите ученици.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?