Правителствените самолети заплашени от арест в чужбина

Правителствените самолети заплашени от арест в чужбина

Има опасност правителствените самолети от "Авиоотряд 28" да бъдат арестувани в няколко европейски държави заради неразплатени летищни такси и други задължения, предупреди отново транспортният министър Ивайло Московски пред депутатите от ресорната парламентарна комисия в петък.

Още в средата на септември Московски алармира, в бюджета на авиоотряда не достигат повече от 2 млн. лв., а общите му задължения към доставчици надхвърлят един милион лева. Тогава той каза, че не са плащани и различни ремонтни дейности има различни суми.

Правителственият авиоотряд има два самолета – "Еърбъс А319" и "Фалкон 2000", който на два пъти в последните месеци не успя да затвори колесници.

В края на август проблем в заключващия механизъм на колесника на фалкона попречи на премиера Бойко Борисов да открие новия и единствен закрит колодрум на Балканите в Пловдив, с което неофициално се откриваше предизборната кампания на Иван Тотев за втори мандат.

Инцидентът стана повод за спекулации, че ГЕРБ не стои зад Тотев, защото доскорошният член на партията и близък приятел на Борисов Здравко Димитров реши да участва в надпреварата.

Преди дни пък Борисов призна, че понякога завижда на колегите си от Европейския съюз за хубавите самолети, с които идват на срещите на върха в Брюксел.

В кулоарите на парламента обаче финансовият министър Владислав Горанов каза, че за момента няма възможност за предоставяне на средства на "Авиоотряд 28".

Споделяне

Още от България