Правителственият 500-милионен чек за язовири се обжалва

Според ДБ това застрашава фискалната сигурност на страната

Правителственият 500-милионен чек за язовири се обжалва

"Демократична България" е внесла във вторник във Върховния административен съд жалба срещу правителственото постановление за предоставяне на 500 млн. лв. от бюджета за "Държавната консолидационна компания" (ДКК), с които да се ремонтират над 400 опасни язовира.

Преди около две седмици Министерският съвет одобри и списък на язовирните стени и съоръженията към тях, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция. Мотивът е обезопасяването на онези водоеми, които общините не могат да поддържат. Проблемът обаче е, че ДКК няма да е длъжна да обявява обществени поръчки за спешните ремонти, което отсега поражда съмнения за предоставянето им на определени фирми и неефективно изразходване на средствата.

Според "Демократична България", кабинетът "недопустимо и без решение на Народното събрание е одобрил на практика допълнителни разходи през 2018 г. за Министерството на икономиката в размер на 500 млн. лв., за увеличаване с парична вноска на капитала на "Държавна консолидационна компания”.

В мотивите на жалбата на дясната политическа формация се посочва, че "липсва каквато и да било информация за нуждите на подобно увеличение на капитала на това държавно дружество, още повече, че последното понастоящем е с капитал от 385.6 млн. лв.  и подобно увеличение на практика се явява удвояване на сегашния капитал на дружеството".

Искът е съдът да отмени като незаконосъобразно и необосновано Постановлението на Министерски съвет.

"Със закона за държавния бюджет за 2018 г. за Министерство на икономиката е предвиден общ бюджет в размер на 80.3 млн. лв. Одобреният от Министерски съвет разход не само, че надхвърля близо седем пъти първоначалния бюджет на ведомството, но и се явява в нарушение на редица норми от Закона за публичните финанси, в частност чл. 109 и сл., тъй като липсва както извършване на съгласувателна процедура с министъра на финансите, която да предхожда приетото постановление, така и яснота откъде в останалата част на държавния бюджет, ще  бъде пренасочена към МИ тази колосална сума", посочват от "Демократична България".

Формацията смята, че отпускането на парите  "освен нарушение на чл. 84, ал. 1, т. 2 от Конституцията, би се явил и в нарушение на чл. 27, ал. 4 от Закона за публичните финанси, тъй като с него бюджетният дефицит може да се очаква да надхвърли ограничението от 2%".

"По този начин освен, че ще бъде застрашена фискалната стабилност на страната, се поставя под риск и публично поетият ангажимент от правителството пред ЕК за влизане в "чакалнята” на Еврозоната (ERMII), тъй като ще бъдат съществено влошени и финансовите критерии от "Маастрихт” на страната ни", смятат още в ДБ.

Въпросът е откъде ще бъдат осигурени тези 500 млн. лв., ако те се явят вътрешен трансфер за бюджета?, пита коалицията. "Известна е позицията на премиера Борисов за липсата на допълнителни средства в държавния бюджет, например за исканите от протестиращите майки на деца с увреждания за увеличаване размера на отпусканата помощ за тях, или за протестиращите земеделски стопани от Странджанско, чиито стада добитък бяха евтаназирани, като те публично възразиха по отношение на предвижданите обезщетения като крайно недостатъчни", посочва се още в позицията на формацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес