Правителственият ″Авиоотряд 28″ преминава към Министерския съвет

″Авиоотряд 28″, който обслужва правителствените полети, преминава на подчинение от транспортното министерство към Министерския съвет, става ясно от предложенията за промени в Закона за гражданското въздухоплаване, одобрени миналата седмица от правителството.

В края на миналата година управляващите мислеха как да преструктурират отряда, в който работят 90 души, или дори да го закрият, тъй като издръжката му била 7 млн. лева годишно, а полетите, който извършвал – около 26 на година.

В началото на тази година стана ясно, че кетъринг-фирмата, която доставяла храна за самолетите на ″Авиоотряд 28″, получавала по 72 лв. за едно блюдо. Става въпрос за "ЛКС" ООД, в която участие има и "Лев Корпорация", непряко свързана с Алексей Петров.

″Авиоотряд 28″ преминава като второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към Министерския съвет, е записано в предложенията за законови промени. При изпълнението на полети със специално предназначение и в случаите, когато ″Авиоотряд 28″ извършва полети за нуждите на министерства и ведомства, заплащането се извършва от бюджета на съответните администрации, министерства или ведомства, пише още в документа.

Промените в закона предвиждат още преференции за концесионерите на товарни терминали. Сега концесионерите на летища или на части от тях имат право да събират летищна такса от пътниците и такса от авиокомпаниите за "пътнически ръкав". Промените предвиждат концесионерите на товарни терминали да може да събира цялата или част от такса "паркинг" от собствениците на летателните машини.

Промените регламентират отговорностите на летищните оператори от една страна и на "Гранична полиция" от друга, за да не се получава дублиране на функции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес