Правителственият говорител отчете скок в "показните престъпления"

Правителственият говорител Димитър Цонев призна видимият за гражданите и медиите, но не и за МВР увеличение на показните престъпления в България през тази година.

"Имаме едно повишаване на броя на престъпленията, говоря за показните престъпления, а не за общия брой на престъпленията като цяло", уточни се Цонев в интервю за БНТ преди есенния политически сезон. Цонев веднага направи и уговорка, че в наказателния процес се вписва до голяма степен работата на всички правозащитни органи - и на МВР, и на следствие, и на съд. Затова правителството приоритетно ще работи по закони, чиято цел е да се постигне много по-ефикасен резултат.

По повод критичните доклади на евроексперти за мудната съдебна реформа, борбата с организираната престъпност и корупцията, Цонев посочи, че тези доклади не са толкова опасни за европейското бъдеще на България.

"Напротив, в някои случаи, дори да има неща, с които ние не сме съгласни и правителството като цяло или отделните министри, които работят в съответната област, подобни корективи, подобни анализи или подобни твърдения пък дават стимул на правителството или на всички тези министри да проявят по-голяма храброст при работата в своята област", изтъкна ползата от подобни доклади говорителят на кабинета.

Въпреки драстичното забавяне на множество закони, свързани с евроинтеграцията ни Цонев обяви,че правителството никога не е работило на бавни обороти, и предяви искания към депутатите.

"От парламента очакваме бързо да подкрепи и бързо да приеме, доколкото това е възможно, съобразно устройствения правилник на Народното събрание, без да се нарушават съответните правила, да приеме най-важните законопроекти, без които ние не можем да подпишем договора за присъединяване през април или през май догодина. Това е изключително важно и аз съм убеден, че не само депутатите, които са от парламентарната група на НДСВ или ДПС, но и всички отговорни депутати от опозицията, съзнават това предизвикателство пред себе си. И съм убеден, че ще постигнат съответния резултат, защото става въпрос за един национален приоритет, с който са съгласни и опозиция, и управляващи", обяви говорителят.

И тъй като царската партия има едва 96 депутати, Цонев декларира убеденост, че когато става въпрос за национални приоритети, депутатите, въпреки предизборната ситуация, в която така или иначе вече попада държавата, ще се съобразят с факта, че трябва да се работи в посоки, в които и управляващи, и опозиция имат еднакво виждане.

В очакването си за консенсус, Цонев включи както законите, свързани с еврочленството ни, така и законопроекта за държавния бюджет. От партия "Демократи за силна България" вече посочиха, че този законопроект е последната възможност да се иска вот на недоверие към кабинета "Сакскобургготски".

Споделяне

Още от България