Правителственият самолет "Еърбъс" превозил бистришките тигри

Шефът на Авиоотряд 28 възмутен, че го занимават с глупости

Правителственият самолет "Еърбъс" превозил бистришките тигри

Правителственият самолет "Еърбъс" е бил ползван за транспорт на съотборниците на премиера Бойко Борисов в клубния му футболен тим "Витоша" (Бистрица), известен и като Бистришките тигри. Това признаха лично премиерът и транспортният министър Ивайло Московски във вторник.

Според Борисов правителственият самолет е използван от различни футболни отбори над 20 пъти и отборът на "Витоша" също има право на това. Той обясни още, че полетът е бил платен от втородивизионния отбор "Чавдар" (Етрополе) на приятеля му Емил Димитров.

"Да, пътували са. С писмо от футболния съюз сме си платили, както всички футболни клубове плащат, когато пътуват с него. Не виждам нищо лошо. Аз съм го давал поне 20 пъти да пътуват други отбори и не знам кое е тенденциозното в това. За "Левски" защо не питате? За "ЦСКА" защо не питате? Какъв по-различен отбор са "Бистрица"? Те не са ли момчета, какви са?", попита Борисов.

Той обаче въобще не е прав, че аматьорският футболен клуб, в който се изявява, има право да ползва правителствения самолет. Всъщност, според съществуващите правила нито един футболен клуб няма право да ползва правителствения самолет като такси. Според устройствения правилник на Авиотряд 28, който регламентира дейността му, той е "авиационен оператор за изпълнение на полети със специално предназначение и полети за нуждите на министерства и ведомства". Според закона за гражданското въздухоплаване пък полети със специално предназначение са тези за превоз и обслужване на: президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, вицепрезидента , чуждестранни и държавни ръководители и лица, включени в състава на делегацията, придружаващите ги екипи, охрана и техните багажи. Никъде не е регламентирана възможност правителствените самолети да се използват от футболни клубове при това за срещи без никакво значение и спешност.

Авиотряд 28 е към Министерския съвет и Борисов лично носи отговорност за дейността му.

Шефът на Авиоотряд 28: Занимавате ме с глупости

Генералният директор на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев коментира лаконично пред dnevnik.bg, че авиоотрядът има заявка от футболния съюз, но насочи въпросите за това кой се е качвал към летище София.

Попитан защо аерогарата трябва да отговаря, Пенчев каза: "Кой чекира пътниците, аз да не ги знам поименно? На мен ми дават списък с бройката и теглото, товарителница се казва".

След това уточни, че Българският футболен съюз пише до Министерски съвет, ако има резолюция "Да", изпълнява полета. Попитан кои други организации, освен министерствата, които по правилник могат да ползват Авиоотряда, търсят тази услуга, Пенчев каза, че до Министерския съвет пишат обществени организации и чрез тях става плащането.

На въпрос къде може да се видят тарифите за подобни "граждански полети" и дали всеки може да наеме машина от Авиоотряд 28, Пенчев прекъсна разговора, защото "съм в отпуска, а вие ме занимавате с глупости".

Московски: Съвсем законно е извършена тази услуга

Проблем правителственият самолет да бъде ползван от футболни отбори не видя и транспортният министър Ивайло Московски.

"Запознат съм със случая. Както всички знаете, правителственият самолет е бил ползван многократно за хуманитарни нужди, за превоз на най-различни футболни и спортни отбори", заяви Московски пред ТВ7.

Според него полетът не е платен с държавни средства.

"Можете да бъдете абсолютно убедени, че съвсем законно е извършена тази услуга и разплатена по абсолютно законен начин. Всеки футболен отбор си разполага с бюджет за своята подготовка и всеки един отбор си избира начина къде да си играе", посочи Московски.

Той не уточни обаче колко е платено за превоза.

Димитров не е спечелил превоза на карти

Според информация на в. "Преса" тигрите на Борисов са пристигнали с правителствения самолет във Варна за приятелска среща на стадион "Тича“. Със същия полет на Авиоотряд 28 пристигнали и съперниците им от футболен клуб "Чавдар" (Етрополе) на депутата от ГЕРБ и личен приятел на премиера Емил Димитров. Според депутати от БСП, цитирани от изданието, причина за полета била загуба на премиера при игра на карти "на вързано“ в Евксиноград, пише "Преса“. Борисов обещал да изпълни едно желание на съперника си Емил Димитров. Победителят поискал премиерът да играе с "Витоша" Бистрица срещу "Чавдар".

Депутатът Емил Димитров определи обаче като небивалици твърденията за играта на карти, загубата на Борисов и желанието на победителя.

"И двата отбора са в предсезонна подготовка и по покана на Етрополе с правителствения самолет бяха докарани двата отбора за приятелска среща във Варна. Полетът бе платен от етрополския тим“, заяви Димитров. Той потвърди, че мачът бил в последната събота на юли, а Бистришките тигри победили с 1:0 етрополци. Борисов през цялото време бил на терена.

В началото на седмицата пък вестник "Труд" съобщи за друг спешен полет на правителствения самолет. Машината е била използвана да транспортира до София външния министър Николай Младенов, който пострадал, докато се гмуркал във водите край Евксиноград. Заради съмнения, че има счупване, той бил транспортиран с правителствения самолет. Впоследствие се оказало, че Младенов е скъсал мускул и няма счупване.

Премиерът редовно използва въздушен транспорт, за да смогне да изпълни натоварената си програма. Въпреки това обаче Борисов не отказва да предостави правителствения самолет и когато някой друг има нужда от него.

Споделяне

Още по темата

Още от България