Правителство или избори? "Има такъв народ" не казва и след консултациите при президента (обновена)

Румен Радев: Няма да съм архитект на следващото управление

Правителство или избори? "Има такъв народ" не казва и след консултациите при президента (обновена)

Неяснотата около съставянето на ново правителство остава и след консултациите на президента Румен Радев с шестте парламентарни сили, провеждащи се в понеделник. Разговорите започнаха с първата политическа сила ГЕРБ, чийто кандидат-премиер за пръв не е Бойко Борисов, а Даниел Митов. Той потвърди готовността на ГЕРБ да предложи проектокабинет, но уточни, че няма да го внасят за гласуване в парламента, ако предварително не осигурят подкрепа и ще върнат мандата.

Към момента ГЕРБ-СДС, които разполагат със 75 депутати, няма вариант да съберат мнозинство от 121 гласа.

От президентството съобщиха, че Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство още във вторник на кандидата за министър-председател, посочен от ГЕРБ-СДС.

"Ние предварително не говорим какво ще се случи"

Втората политическа сила "Има такъв народ" (ИТН) на Слави Трифонов засега изглежда единствената, която може да състави правителство, защото има декларираната подкрепа на останалите четири партии в парламента.

"Във вас са вперени погледите на българите", обърна се държавният глава към тримата представители на ИТН.

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов, сценарист на партийния лидер Слави Трифонов, обаче повтори пред Радев, че няма да правят коалиция с БСП и ДПС, а са готови да си партнират само с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", с които обаче събират общо само 92 гласа.

"Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то ще е с другите две партии от протестите. Така че каквото сме казали – това ще направим", каза Йорданов, който участва на консултациите при президента заедно с колегата си сценарист Филип Станев, както и Виктория Василева, главен секретар на партията.

"Когато мандатът стигне до нас ще ви дам отговор. Първите, които получават мандат, са ГЕРБ. Те трябва да решат. Ние предварително не говорим какво ще се случи", добави той.

Радев от своя страна заяви: "ГЕРБ ясно изразиха готовност да съставят правителство. Вие, народните представители, ще кажете дали ще се случи. Ако правителството на ГЕРБ не бъде прието, ако въобще бъде внесено, отговорността ще се падне на вас. Вашата роля е отговорна, очакванията към вас ще растат".

"Ние сме щастливи, че президентската институция спазва законите и Конституцията. Благодарим за това. Ние като политическа сила също искаме да ги спазваме", каза Йорданов в началото на консултациите

"Ние, като политическа сила, също мислим да правим това - да спазваме конституцията и законите такива ,каквито са. Да, НС има законодателна инициатива, то може да променя законите и това е неговата роля, но в момента законите, такива, каквито са ще трябва да бъдат спазвани от всички, независимо дали им харесва или не", добави той.

Подробности за консултациите на "Има такъв народ" при президента вижте ТУК.

ГЕРБ готови да върнат мандата, за да не губят време

"Има вариант да върнем мандата, не желаем да губим време. Редно е да има работещо правителство възможно най-скоро", каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев след консултациите при президента.

Даниел Митов, който ще бъде номиниран от ГЕРБ за премиер, каза, че партията има готовност до дни след връчването на мандата да обяви състава на кабинета.

Искри между президента и ГЕРБ

"Готови сме и с бързо правителство, и да бъдем опозиция, и за служебен кабинет, и за предсрочни избори", каза председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя специално отбеляза, че ГЕРБ са очаквали от президента поздравление, че са спечелили изборите. Румен Радев напомни, че кабинетът на Борисов още носи отговорност за управлението, въпреки че премиерът в оставка излезе в отпуск.

Томислав Дончев потвърди, че ГЕРБ остават готови при необходимост да подкрепят с депутати правителство, предложено от "Има такъв народ".

Митов от своя страна добави, визирайки Слави Трифонов, че са недопустими коментари, че партия ГЕРБ трябва да изчезне и да бъде унищожена.

Радев: Няма да съм архитект на следващото управление

Радев от своя страна каза, че няма как да е архитект на бъдещото управление, не прибързва с процедурата, а стриктно изпълнява Конституцията.

"Президентът не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление. Не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес. Формирането на правителство е изцяло отговорност на парламента и партиите там. Моята роля е да осигуря една платформа за диалог, което правя в момента", каза държавният глава.

Радев припомни, че отговорността до формирането на ново правителство е на сегашното:

"Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социална криза, внасянето на Плана за възстановяване в срок, изискват ясна отговорност и оперативно управление, а премиерът е в отпуск, а правителството е в оставка. Отговорността обаче е на това правителство".

Подробности за срещата на ГЕРБ с президента вижте ТУК.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова потвърди готовността на партията си да подкрепи правителство на "Има такъв народ" при определени условия и каза, че тепърва БСП ще обсъжда дали ще предложи кабинет, ако президентът Румен Радев ѝ връчи третия мандат.

"Условията на БСП са преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза чрез помощ на хората, домакинствата и бизнеса. Да се започне ревизия на управлението на Борисов. Бързи и конкретни стъпки по Плана за възстановяване. Нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите", добави тя.

Нинова подчерта, че БСП не би подкрепила мандат на ГЕРБ.

Държавният глава Румен Радев не изключи възможността да бъде връчен трети мандат за съставяне на правителство. Конституцията не го задължава да връчи третия мандат на третата по големина партия. Той уточни, че ще прецени това според готовността на БСП, ДПС, ДБ и ИСМВ за съставяне на правителство.

Нинова отговори, че ако има трети мандат и той бъде връчен на БСП, "ще съберем колективните органи на БСП и ще решим".

Позицията на партията е, че трябва да бъде съставено правителство в рамките на този парламент.

"Това какво мислят от "Има такъв народ" за нас е тяхна работа", посочи Нинова.

Президентът повтори мнението си, че бъдещото правителство не може да бъде плод на безпринципни коалиции.

"Тук виждам вашата роля, с вашия и опит да търсите приоритети, ясни цели, отговорност чрез активен диалог. НС е гарантът, който ще произведе новия кабинет", каза Радев, обръщайки се към Нинова.

През уикенда БСП взе официално решение да подкрепи кандидатурата на Радев за втори мандат.

Подробности за срещата на БСП с президента вижте ТУК.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ потвърди позицията на партията си, че няма да подкрепи правителство на "изгубилите изборите" ГЕРБ или на БСП, но би подкрепила такова на "трите нови партии" – "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън".

Приоритетите, за които ще настоява ДПС, са "борбата с Covid кризата", "изготвяне на Плана за възстановяване и устойчивост, както и подготовката ни като държава за следващия оперативен период".

Карадайъ повтори необходимостта от диалог между институциите и между партиите, за да има "нормалност в политиката".

Подробности за разговорите на ДПС с президента вижте ТУК.

ДБ: Шансът е за правителство на "Има такъв народ"

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза пред президента, че шансът да се формира правителство е с мандата на "Има такъв народ". На този етап коалицията няма претенция да получи от държавния глава евентуалния трети мандат за съставянето на кабинет, ако първите два се окажат неуспешни.

"Мнозинството на избирателите гласуваха против управление на ГЕРБ, искащите промяна избраха да възложат надеждата си за управление към ИТН. Ние сме готови да влезем в разговори на база на тяхната визия за това какво може да е тяхното управление. Ако бъдем потърсени за разговори от тях за правителство, ще подходим много отговорно към това", каза Христо Иванов.

По думите му трябва да се излъчи не "просто управление, а управление на промяната".

"Смятаме, че реалният шанс за излъчване на правителство е вторият мандат. Отговорността е на "Има такъв народ".

"Да не се отхвърлят предсрочните избори"

"Даваме си и сметка, че ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване на българската република. Така че нови избори не бива да се отхвърлят. Ако втората политическа формация не успее да създаде управление на промяната, много трудно ние като пета политическа формация бихме могли да съставим такова", каза Христо Иванов.

По думите му, ако се реши да се върви към предсрочни избори, трябва да се обсъдят и подготвят бързо промени в изборните правила.

"Мнозинство за правителство ще се намери, но въпросът ще може ли то да свърши работа", отбеляза той.

Поне три кризи

"България е изправена пред поне три кризи. Първата е здравната, втората са икономическите последици и третата е на държавността. Отиващото си управление не е просто поредното правителство, което поради изтичането на мандата слиза от сцената. Става въпрос за управление, натоварено с изключително тежки проявления на дълбоката институционална криза, в която се намира страната. Трябва да успеем не само да приключим десетгодишното управление на Борисов и да си отдъхнем, но и да видим предпоставките, направили възможни тези дефицити", посочи Иванов.

Подробности за срещата на "Демократична България" с президента вижте ТУК.

"Изправи се! Мутри вън!": И третият мандат е възможност

Председателката на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова каза при президента, че формацията ѝ ще подкрепи "правителство на промяната" с "Има такъв народ" и "Демократична България", но смята, че и третият мандат за съставяне на правителство има шанс за успех.

"Ние няма да подкрепим правителство, излъчено от ГЕРБ. Бихме подкрепили кабинет с участието на партиите на протеста – "Има такъв народ" и "Демократична България", каза тя.

"Третият мандат също би бил възможност за взаимодействие между формациите на промяната. Ваша е отговорността дали ще връчите третия мандат на формация от промяната", посочи Мая Манолова.

Слабо вероятно е третият мандат за съставяне на правителство да е към нашата парламентарна група, посочи Манолова, но според нея той би бил възможност за реализиране на мотото ""Съединението прави сила".

По думите ѝ приоритетите на "Изправи се! Мутри вън!" са нов ваксинационен план, икономическа подкрепа за бизнеса и гражданите, стабилно парламентарно мнозинство за съдебна реформа и промяна на изборните правила и сформирането на стабилен кабинет.

Президентът Румен Радев от своя страна похвали формацията, че е внесла страст и енергия в новия парламент.

"Вашето присъствие е важно, защото във ваше лице една голяма част от българите, които протестираха, намериха своето представителство в парламента", посочи президентът Румен Радев.

Подробности за срещата на "Изправи се! Мутри вън!" с президента вижте ТУК.

Споделяне

Още по темата

Още от България