Правителство отчита успехи на всички съдебни и полицейски фронтове

Правителство отчита успехи на всички съдебни и полицейски фронтове

Правителството прие отчет за пред Брюксел, в който се заявява, че от началото на мандата са постигнати само успехи в реформирането на съдебната реформа и борбата с престъпността. "По всички критики и препоръки от годишния доклад на Европейската комисия през юли 2009 г. са предприети законодателни, управленски и организационни мерки и целенасочени действия", се казва в резюмето на доклада, публикувано от пресцентъра на Министерския съвет.

Според изпълнителната власт "най-видими" са мерките взети от МВР и прокуратурата за противодействие на престъпността."Това е довело до досъдебни производства и повдигнати обвинения срещу публични фигури", се казва в документа.

Правителството изтъква антикорупционната активност в МВР, агенция "Митници" и НАП, както и създадените общи екипи между различните институции.

В графата успешни законодателни инициативи, насочени към засилването на "отчетността и независимостта" на съдебната система, се отчита активизирането на работата на Инспектората към ВСС. Законодателни промени, които да дадат нови правомощия на инспектората, не са приемани от 41-то Народно събрание. В същото време правителството отбелязва по-скоро проявената самоинициативност на проверяващия орган при атестирането на магистратите. Висшият съдебен съвет също е похвален за засилената активност.

Правителството на ГЕРБ посочва и по-голямата прозрачност при изработването на проектозаконите за съдебната власт. Според доклада в създадения "магистратски съвет" към правосъдния министър, действащите магистрати "за първи път реално" са включени в тези процеси. Подобни консултативни групи функционираха и към предишния правосъден министър Миглена Тачева, но е факт, че не бяха "институционализирани" по този начин.

В отчета до Брюксел "специално" внимание се обръща на скандала "Красьо", разтърсил съдебната власт. Правителството счита, че критичната позиция на министър Маргарита Попова е дала положителен "тласък" на дисциплинарната практика на ВСС, което е довело до две оставки на членове на съвет и 18 дисциплинарни производства срещу магистрати, замесени по някакъв начин с плевенския "лобист".

"За решаването на този случай за първи път Етичният кодекс на магистратите е приложен като реален инструмент за изчистването на системата от хора със съмнителна репутация", пише още в отчета.

В последния доклад на ЕК се отбелязваше липсата на "широк политически ангажимент и консенсус" за борбата с организираната престъпност и корупцията. В същото време още тогава Брюксел обясни на София, че се забелязва "политическо въздействие върху съдебната система". Тази критика вероятно ще продължи да присъства в докладите на Брюксел заради нестихващите скандали между МВР и съдиите.

Брюксел настоява и за нов подход при избора на магистрати от ВСС, а два месеца по-късно избухна скандала "Красьо". До голяма степен съдебният съвет продължава да оценява съдиите формално. ЕК искаше и влезли в сила присъди за корупция по високите етажи на властта, които до юли тази година, няма как да станат факт.

Споделяне

Още по темата

Още от България