Правителството бори младежката безработица с рок фестивал

Пускат допълнително 38 млн. лв. по програма “Човешки ресурси” за младежи до 29 години

Правителството бори младежката безработица с рок фестивал

След като премиерът Бойко Борисов прати министрите и експертите да разясняват европейските програми на хората, Министерството на труда и социалната политика реши да популяризира мерките по “Човешки ресурси” за намаляване на младежката безработица на рок фестивали.

“Имаме за какво да бъдем критикувани по отношение на информираността. Планираме да представим мерките, свързани с младежката безработица, на фестивала “Спирит оф Бургас”, където се събират много млади хора”, каза пред Mediapool зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която отговаря и за оперативна програма “Човешки ресурси”.

Тридневният музикален фест ще се проведе от 3 до 5 август на градския плаж в Бургас. В него ще участват най-популярният рап изпълнител във Великобритания в момента Тайни Темпа, както и "Корн", "Чейс&Стейтъс", диджеите Армин ван Бюрен, Ричи Хоутин, Дъбфайър и Марк Найт. Очакванията са да се съберат около 40 000 души. Миналата година във феста по различни оценки участниците бяха между 20 000 и 40 000 души.

По време на проявата ще бъдат представени новите мерки за борба с безработицата при младежите до 29 години. Едната е за намиране на първа работа, като за целта се отпускат 20 млн. лв. чрез ваучери за обучения. По другата мярка ще бъдат отпуснати 18 млн. лв. за работодателите. Те могат да кандидатстват за грантове от 20 хил. лв. до 390 хил. лв. в зависимост от това, колко младежи ще наемат. Средствата ще бъдат за обучение на младежите и наемането им на работа за срок най-малко от 6 месеца. Целта е най-малко 2000 младежи да намерят постоянна работата, посочи зам.-министър Русинова.

В момента върви схемата за 90 млн. лв. за стажове на ученици и студенти по “Човешки ресурси”. Целта е поне 8000 младежи да намерят работа постоянно, посочи Русинова. По думите ѝ досегашният опит показвал, че около 40% от стажантите остават на работа и след този срок във фирмите. Имаме случай с фирма в Стара Загора, която от 13 стажанта след това назначи на постоянна работа 12 от младежите, аргументира се Русинова.

Борбата с младежката безработица е сред топ приоритетите на Европейския съюз, където средно около 22% от младите са без работа. В България близо 30% от хората до 29 години нямат препитание.

Над 650 хил. души са получили помощ по “Човешки ресурси”

За пет години от началото на “Човешки ресурси” досега над 650 000 души, което е колкото населението на област Пловдив, са били подпомогнати по един или друг начин по програмата, каза Русинова.

От тях 250 000 безработни и работещи са минали през обучение, подпомогнати са 430 000 ученици и 2000 докторанти. 25 000 безработни са намерили работа по мерките за субсидирана заетост, а 57 000 души са поличили социални услуги в семейна среда, отчете 5-годишния ефект от програмата Русинова.

От 2.4 млрд. лв. бюджет на програмата е договорен 76%, което е над 1.5 млрд. лв. Целта за тази година е да достигнем 90% договаряне на средствата, а през последната година на програмния период 2013 г. да бъдат договорени всички средства, каза Русинова.

Проблем с плащанията, рискови са около 50 млн. евро

И ако договарянето на средствата върви по план, изоставане има с плащанията по програмата. Има риск от евентуална загуба на средства по правилото n+2, каза Русинова. Според правилата на ЕС за всяка година от 7-годишния програмен период страната заявява какви средства ще оползотвори. Към края на 2012 г. по “Човешки ресурси” трябва да има сертифицирани плащания по програмата за 190 млн. евро, като към момента те са 120 млн. евро, уточни Русинова.

По-бавният темп на плащанията по програмата се дължи на това, че мерките са много, а сумите са малки и обработването на документите отнема повече време, обясни Русинова. Тя обеща да наваксат забавянето през втората половина на годината.

Най-зле е положението с подкрепата на мерки в образованието, за да се подобри пазарът на труда. Въпреки че е договорен почти изцяло бюджетът от 475 млн. лв., плащанията са едва 12% или близо 60 млн. лв. Русинова се надява тази ос на програмата да дръпне с реализацията на проекта за 180 млн. лв. за целодневно обучение на децата в над 1000 средищни училища, която стартира от есента.

Най-добре по програмата естествено вървят мерките, по които се дават парите веднага като личен асистент, стана ясно от отчета на изпълнението на “Човешки ресурси”.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?