Правителството даде 10 млн. лева и нова сграда на Софийския университет

Правителството даде 10 млн. лева и нова сграда на Софийския университет

Правителството спази обещанието си и скоростно удовлетвори две от исканията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - да получи средства за ремонт на сградите си и нова сграда за обучение на студентите по медицина.

Ръководството на висшето училище заплаши с протести, ако претенциите му не бъдат изпълнени, а още в понеделник министрите на образованието Красимир Вълчев и на финансите Владислав Горанов заявиха, че тези две конкретни искания ще бъдат гласувани в сряда.

Така министерският съвет отпусна допълнително 10 млн. лева на университета за капиталови разходи. От тях 9 млн. лева ще са за ремонти в учебните сгради - повечето от тях са паметници на културата, а пари за поддръжката им хронично не достигат. С 3 млн. лева от извънредното финансиране ще се правят ремонти в Ректората, 4.5 млн. лева ще са за студентски общежития и столови. Средства ще бъдат дадени и за Факултета по математика и информатика и за Физическия факултет.

Останалият 1 млн. лева е предвиден за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев, без да даде повече подробности. По-късно от Министерския съвет разпространиха съобщение, според което средствата ще са за въвеждане на единна информационна система. Тя трябва да позволи оптимизиране на основните дейности и процеси и да преосмисли тяхната цена, което да доведе до подобряване на финансовото състояние на институцията. Със системата ще се обхванат всички обучаеми, човешки ресурси, клиенти, доставчици и остойностяване на всяка дейност. Така ще се създаде възможност да се разширят предлаганите услуги и да се предлагат нови.

Освен това правителството предостави на университета и бившата сграда на техникума по облекло на бул. "Черни връх" в столицата. Тя се дава като компенсация за отнетото здание на бул. "Ал. Стамболийски". В края на миналата година кабинетът реши да вземе тази сграда от болница "Лозенец" и да я даде за нуждите на Специализирания съд и прокуратура. Преди това спорното здание беше в активите на Софийския университет, но заради липса на средства за ремонта му, беше прехвърлено на болница "Лозенец", която трябваше да осигури необходимото финансиране и да обучава там студентите по медицина на висшето училище.

Ректорът на университета проф. Анастас Герджиков благодари на премиера Бойко Борисов за бързото и справедливо решение и припомни, че приоритет за правителството е образованието. Преди време Герджиков определи решението на правителството за отнемане на сградата на бул. "Ал. Стамболийски" като "стратегически погрешно" и част от поредица от решения, показващи лошо отношение към най-стария университет в страната. Въпреки това Герджиков нееднократно е казвал, че реформата във висшето образование, започната от предишните кабинети на Бойко Борисов, върви в правилната посока.

"Провеждате спасителна реформа за висшето образование. Да използваме този момент да поставим основите на магистралата на духа. България може да се превърне в държава на духовността и да се постигне по-голям икономически растеж и просперитет чрез образование, наука и култура", коментира в сряда Герджиков.

Споделяне

Още по темата

Още от България