Правителството дадe 100 000 лв. на 250 спасители от рудник "Ораново"

Министърът на икономиката гарантира работа само за държавните мини

БГНЕС

Правителството одобри помощ от 100 000 лв. за 250 души, участвали в спасителната операция в мина "Ораново", където загинаха четирима миньори. Семействата на жертвите ще получат помощ от 10 000 лв. от държавата. Това реши днес правителството, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева.

В същото време миистърът на икономиката Драгомир Стойнев отхвърли обвинения на синдикатите за загуба на работни места и фалит на мините заради понижаването на цената на тока с 4.5% от 1 август и попита къде са били те през последните години, когато в енергийния сектор са се натрупали задължения за над 1.5 млрд. лв.

През последните три и половина години не само че не беше увеличена цената на въглищата, а обратно има понижение, като възможна причина е стремеж да се фалира държавната компания Мини "Марица Изток", смята министър Стойнев.

Той обеща в държавната мина да няма съкращения, заплатите да се получават редовно, а въглищата да поскъпнат.

"Отрасъл въгледобив трябва да се реформира, но това е задача за бъдещето, в момента задачата ми е да спася системата", каза министър Стойнев.

Според него на всички срещи, които е провел със заинтересованите страни, се е стигнало до решение да се направи стъпка назад с намаляването на цената на тока, за да се спаси системата. В противен случай всички потъваме, защото хората просто не могат да си плащат сметките, каза министър Стойнев. Така по думите му се е стигнало до взимането на решение за поевтиняване на тока за домакинствата и бизнеса. От индустрията обаче твърдят, че за тях цената на тока се вдига.

Според министър Стойнев идеята цената на произвеждания ток от едната от американските централи в "Марица Изток" е толкова висока, че няма кой да го купува, дори и в Турция.

С намаляването на таксата за пренос от 34 на 12 лв. износът на ток се е отпушил, каза министър Стойнев. Той посочи, че ако през юли е бил 640 мегавата/час, то сега е 1600 мегавата/час, което означава, че се натоварват всичките ни мощности. "Не е ясно защо предишните управляващи са предприели увеличаване на таксата, единственото, което е възможно като обяснение е търсенето на фалит на определени дружества", смята министър Стойнев.

"В момента се прави преглед на 491 концесии за добив на въглища и ако има нередности и нарушения, ще издам заповед за спиране на концесията, докато те не се отстранят. Това не значи, че се отнема концесията, а само се отстраняват нарушенията", уточни Стойнев

Той посочи, че когато проверки от държавната администрация не откриват "очевадни нарушения" в мините, това е съмнително и говори за корупция. "Не е нормално, когато например в “Ораново” не е одобрен годишния работен проект за 2012 г., но работата в мината не е спряна. Вина за това имат и служители в министерството, които ще бъдат наказани“, каза министърът на икономиката и енергетиката.  Драгомир Стойнев изказа подозрение, че е имало "парична мотивация" за чиновниците, които са си затворили очите за нарушенията в рудник "Ораново".

Нямаме действия, които водят до реализация на проекта АЕЦ "Белене", каза още министър Стойнев. Той припомни, че в момента тече арбитражно дело в международния съд в Париж и проектът е замразен от Народното събрание, затова "топката е в парламента".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?