Правителството даде 1.8 млн. лв. за шест археологически обекта

Кабинетът отпусна 300 000 лв. за разкопки в римския град Рациария край Видин

Кабинетът отпусна 1.8 млн. лв. за шест археологически обекта в страната, съобщи правителствената информационна служба.

"Продължаваме да подкрепяме развитието на археологията в България. Имаме уникални културно-исторически обекти с огромен потенциал и правителството ще продължи да подпомага тяхното развитие", заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието.

На Българската академия на науките се предоставят 350 000 лева, с които ще се продължат дейностите по археологическото проучване, реставриране и социализиране на праисторическия солодобивен градски център Провадия - Солницата. "Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света", заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Община Петрич получава 400 000 лв. за проучванията на античния град "Хераклея Синтика". Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави. Пътят до "Хераклея-Синтика" вече бе реновиран със средства, отпуснати също от Министерския съвет.

На община Видин се отпускат 300 000 лв. за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария. "Това е най-големият център на римската култура в Северозападна България. Огромен град, разположен на 800 дка", заяви доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Борисов отбеляза и добрата работа на археолозите, които работят усилено по трасето на скоростния път Ботевград -Видин. "Когато има магистрала в района, ще идват и повече туристи да видят този обект", каза министър-председателят.

Община Кърджали получава 450 000 лв. за консервация на скалния, античен и средновековен град Перперикон и на средновековната крепост Вишеград.

На община Търговище се предоставят 300 000 лв. се за античния и средновековен град Мисионис

Българската православна църква получи 100 000 лв. за доизграждане на храм "Св. Цар Борис - Михаил Покръстител" в Разград.

Археологът проф. Николай Овчаров благодари на правителството за предоставените средства. "Всички обекти са с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Това е инвестиция и в бъдещето не само на археологията, а и за икономиката", каза проф. Овчаров. Той изтъкна, че има  засилени интерес на българските туристи към културно-исторически обекти в страната.

"Много се направи в областта на археологията през последните години. Подобри се значително инфраструктурата до и на обектите", заяви Борисов. Той отбеляза, че през годините правителството е отпуснало много средства за реставриране на културни паметници, включително са дадени пари за развитието и на подводната археология.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?